Τα παράλια της Τουρκίας, με τις πανέμορφες παραλίες, τις κομψές ιστορικές πόλεις περικυκλωμένες από ελαιώνες και τη μοναδική κουζίνα που τιμά το θαύμα του ελαιόλαδου, είναι ένας παράδεισος για τους παραθεριστές, προσφέροντας μια ποικιλία τουριστικών υπηρεσιών, μπλε κρουαζιέρες και ευκαιρίες ιστιοπλοΐας, καθώς και μια απολαυστική, τοπικής έμπνευσης κουζίνα, κι όλα αυτά σε ένα καθηλωτικό σκηνικό.

 

Εξιστόρηση ενός έπους: Ταξίδι στην Τροία

Η αρχαία πόλη της Τροίας, που βρίσκεται στο χωριό Τεβφικιγιέ (Tevfikiye) του Τσανάκκαλε (Çanakkale), είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στον κόσμο. Διαθέτοντας εννέα αρχαιολογικά στρώματα και μια αδιάλειπτη ιστορία 3.000 ετών, η Τροία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1998. Αυτός ο τόπος αποτέλεσε και τον πρώτο σταθμό της Διαδρομής του Αινεία, της πρώτης και μοναδικής πολιτιστικής διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκινά από την Τουρκία. Το εξαιρετικό Μουσείο της Τροίας, που έχει λάβει τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία μουσείων, παρουσιάζει στους επισκέπτες μια συλλογή τέχνεργων και ευρημάτων από τις ανασκαφές στην περιοχή. Η αρχαία πόλη της Άσσου βρίσκεται στο γοητευτικό χωριό Μπεχραμκαλέ (Behramkale), στην κορυφή ενός λόφου με αναβαθμίδες που ατενίζει τη θάλασσα. Αυτή η αρχαία πόλη, ένας θησαυρός του Βορείου Αιγαίου, φιλοξενεί το Ναό της Αθηνάς, χτισμένο στο υψηλότερο σημείο της Άσσου. Ορισμένα άλλα ερείπια στην Άσσο περιλαμβάνουν την αγορά, το γυμναστήριο και το θέατρο της αρχαίας πόλης. Στους πιο διάσημους κατοίκους της Άσσου συγκαταλέγεται ο Αριστοτέλης, ο οποίος ίδρυσε εκεί τη διάσημη φιλοσοφική του σχολή προτού ταξιδέψει στα μακεδονικά ανάκτορα για να διδάξει τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

 

Θησαυροί της Σμύρνης

Η αρχαία πόλη της Εφέσου προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες κάθε χρόνο. Η Έφεσος, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2015 και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της εποχής της, άκμασε κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου, η μεγαλύτερη της Τουρκίας με χωρητικότητα 30.000 επισκεπτών, το αρχαίο θέατρο, η πύλη του Μαζαίου και του Μιθριδάτη, ο Ναός του Αδριανού και ο Ναός της Αρτέμιδος, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Εφέσου, όπως και τα «σπίτια που είναι χτισμένα σε αναβαθμίδες» (terrace houses) τα οποία δείχνουν πώς ζούσαν οι εύπορες ρωμαϊκές οικογένειες. Κατά την παραμονή τους στην Έφεσο, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν το Σπίτι της Παναγίας, τον Τάφο του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο των Επτά Κοιμωμένων.

 

Η Πέργαμος (Bergama), στην περιοχή της Σμύρνης, είναι μία ακόμη αρχαία πόλη που φιγουράρει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σημαντικό κέντρο κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου, η Πέργαμος φιλοξενούσε μία από τις επτά σημαντικές εκκλησίες που αναφέρονται στο Βιβλίο της Αποκάλυψης. Στα κτίσματα της πόλης που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται ο Ναός της Αθηνάς, το Τραϊανείο και η Βιβλιοθήκη της Περγάμου. Ένας περίπατος από την Άνω Ακρόπολη προς τη σύγχρονη πόλη της Περγάμου προσφέρει πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης από την πλαγιά του λόφου. Γνωστός σήμερα ως η «Κόκκινη Βασιλική», ο Ναός του Σέραπι αποτελεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς της Περγάμου.

 

Πέρα από τις διάσημες αρχαίες πόλεις στις ακτές του Αιγαίου, πολλοί αρχαίοι οικισμοί βρίσκονται στην ενδοχώρα της περιοχής, όπως η αρχαία πόλη των Αιζανών (Aizanoi) στην Κιουτάχεια (Kütahya) και η αρχαία πόλη των Σάρδεων στο Ντενιζλί (Denizli), οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα άλλο εξαιρετικό μνημείο στο Ντενιζλί είναι η αρχαία πόλη της Ιεράπολης, η οποία, μαζί με τις Τραβερτίνες του Παμούκκαλε, προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988 ως πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Στο Μπουρντούρ, στο δρόμο προς το Αϊδίνιο (Aydın), μπορείτε να δείτε την Αφροδισιάδα, που έχει επίσης συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO, και την εκπληκτική αρχαία πόλη της Σαγαλασσού.

Τα Μούγλα (Muğla) είναι το σημείο όπου τελειώνει το Αιγαίο και αρχίζει η Μεσόγειος. Περιδιαβαίνοντας στα εκατοντάδες ερείπια αυτής της όμορφης περιοχής, ταξιδέψτε οκτώ χιλιάδες χρόνια πίσω στον χρόνο – η περιοχή των Μούγλων φιλοξενεί αρκετές αρχαίες πόλεις, όπως η Καύνος, η Κνίδος και η Τλος. Σε αυτή την πασίγνωστη διαδρομή, μπορείτε να επισκεφθείτε τις δύο αρχαίες πόλεις Ξάνθο και Λητώον, που γειτνιάζουν και περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην Ξάνθο, την πρώην πρωτεύουσα της Λυκίας, θα δείτε λυκικά ταφικά μνημεία που χρονολογούνται από την αρχαιότητα.

 

Στο δρόμο προς την Ντάτσα (Datça), μια ήσυχη πόλη των Μούγλων, μπορεί να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη της Κνίδου. Στην Κνίδο, μια πόλη πολιτισμού και τέχνης και ένα σημαντικό αρχαίο εμπορικό κέντρο, έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε το σημείο όπου το Αιγαίο συναντά τη Μεσόγειο από το υπέροχο θέατρο της πόλης – και να αφεθείτε στη μαγεία αυτής της μοναδικής γεωγραφικής περιοχής όπου γράφτηκε σημαντικό μέρος της ιστορίας.