Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους F-35, μια ημέρα αφότου απηύθυναν έκκληση σε πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.

Ο πιλότος, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, έπεσε με αλεξίπτωτο σε μια γειτονιά του Βόρειου Τσάρλεστον γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα). Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου ήταν σε σταθερή κατάσταση, δήλωσε η Ταγματάρχης Πεζοναυτών Μέλανι Σαλίνας.

Τα συντρίμμια του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, που κοστίζει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια, εντοπίστηκαν στην κομητεία Γουίλιαμσμπεργκ της Νότιας Καρολίνας.

«Προσωπικό από την Κοινή Βάση Τσάρλεστον και @MCASBeaufortSC, σε στενό συντονισμό με τις τοπικές αρχές, εντόπισαν ένα πεδίο συντριμμιών στην κομητεία Γουίλιαμσμπεργκ. Τα συντρίμμια ανακαλύφθηκαν δύο ώρες βορειοανατολικά της αεροπορική βάση του Τσάρλεστον», αναφέρει στο Χ η στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ.

Το F-35 διακρίνεται για την τεχνολογία stealth που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό του από εχθρικά ραντάρ, ενώ διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας γενιάς.

Το μεσημέρι της Κυριακής απογειώθηκαν δύο F-35B από τη Βάση Μποφόρ των αμερικανών Πεζοναυτών. Γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 21:00 στην Ελλάδα) ο πιλότος ενός από τα δύο εκτοξεύτηκε από το αεροσκάφος για να διασωθεί και προσγειώθηκε στο Τσάρλεστον. Ωστόσο το μαχητικό, που είναι «αόρατο» στα ραντάρ δεν έχει βρεθεί. Οι έρευνες εντοπίζονται σε μία από τις δύο λίμνες της περιοχής, την Μούλτρι και τη Μάριον. Οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν και τηλεφωνική γραμμή για όποιον γνωρίζει κάτι.

Μια λεπτομέρεια όμως από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έχει κινήσει την περιέργεια: το F-35 ήταν στον αυτόματο πιλότο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι δεν λειτουργούσε «για άγνωστους λόγους» ο μηχανισμός που δίνει το στίγμα (transponder).

Λεπτομέρειες σαν αυτές, όπως και η έκκληση της αεροπορικής βάσης να βρεθεί το χαμένο F-35, πυροδοτούν τα σενάρια και τις θεωρίες.