Η τουρκική κουζίνα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, γενικά χάρη στον πλούτο της και τις μοναδικές λιχουδιές της και, ειδικά χάρη στην ποικιλομορφία των τυριών της που παράγονται σε διάφορες περιοχές.

Η τεράστια βιοποικιλότητα που δημιουργεί το κλίμα της Τουρκίας, το οποίο είναι μοναδικό σε κάθε περιοχή της, αποτελεί τη βάση αυτών των γεύσεων. Λόγω λοιπόν των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών, το γάλα και το τυρί αποκτούν ξεχωριστή γεύση και ξεχωριστό άρωμα σε κάθε περιοχή. Η εντυπωσιακή ποικιλία τυριών της Τουρκίας αναδεικνύεται σε συνδυασμό με τις διάφορες μεθόδους παραγωγής. Το «λευκό τυρί του Εζινέ (Ezine)», το «μπλε τυρί του Ικονίου (Konya)», το «τυρί Tulum του Ερζινκάν (Erzincan Tulum)», «το παλαιωμένο Κασάρ (Kaşar) και η παλαιωμένη γραβιέρα της Καρς (Κars)» και το «Τυρί με βότανα του Βαν (Van Herby)» είναι μόνο μερικά τα πιο διάσημα είδη τυριών της Τουρκίας, απαραίτητο συστατικό της τοπικής κουζίνας.

«Λευκό τυρί»: από την Αδριανούπολη (Edirne) στο Τσανάκκαλε (Çanakkale)

Το «Beyaz Peynir» (λευκό τυρί), μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές της χώρας, είναι αναπόσπαστο συστατικό του τουρκικού πρωινού. Η χαρακτηριστική του γεύση, καθώς και το άρωμα και η υφή αυτού του τυριού, που παράγεται σχεδόν σε κάθε περιοχή της Τουρκίας, ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα, την προέλευση του γάλακτος και τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Το Τσανάκκαλε και η Αδριανούπολη θεωρούνται η πατρίδα του λευκού τυριού. Το λευκό τυρί της Αδριανούπολης παράγεται από γάλα αιγοπροβάτων και αγελάδων που βόσκουν σε λιβάδια στο δέλτα των ποταμών Τούντζα (Tunca), Μερίτς (Meriç), Αρντά (Arda) και Εργκενέ (Ergene). Το κύριο χαρακτηριστικό του λευκού τυριού της Αδριανούπολης είναι ότι δεν περιέχει πρόσθετα: χρησιμοποιούνται μόνο γάλα, μαγιά και αλάτι. Το λευκό τυρί του Εζινέ (Ezine), που πήρε το όνομά του από την περιοχή του Εζινέ στο Τσανάκκαλε, είναι ένα άλλο παραδοσιακό και σπουδαίο λευκό τυρί που περιλαμβάνεται στο πρωινό τραπέζι της Τουρκίας. Αυτό το τυρί, το οποίο μπορεί να έχει μαλακή, μέτρια ή σκληρή υφή, αποκτά την εξαιρετική γεύση και το άρωμά του από το γάλα αγελάδων ή αιγοπροβάτων που βόσκουν στα λιβάδια των ορέων Καζ (Kaz) με τη χαρακτηριστική πανίδα και τα μεταλλικά στοιχεία του εδάφους.

Μπαλίκεζιρ (Balıkesir): Η πατρίδα 50 διαφορετικών τύπων τυριών
Το τυρί Μιχαλίτς (Mihaliç) είναι ένα τυρί που παράγεται στην Τουρκία εδώ και αιώνες. Σε αντίθεση με το λευκό τυρί, η παραγωγή του περιορίζεται σε λίγες μόνο περιοχές της χώρας, με κορυφαία παραδείγματα το Μπαλίκεζιρ και την Προύσα (Bursa). Το τυρί Μιχαλίτς παρασκευάζεται συνήθως από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα και φυλάσσεται σε άλμη προτού σκληρύνει και ξηρανθεί. Λόγω της έντονης, αλμυρής γεύσης του χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα αφού ψηθεί, όπως π.χ. σε σαλάτες. Όπως και άλλα τυριά, χρησιμοποιείται σε ορεκτικά και πιάτα που συνοδεύουν κύρια γεύματα.

Όσον αφορά το Μπαλίκεζιρ, εκεί συναντάμε 50 διαφορετικά είδη τυριών. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης, τα προϊόντα που παρασκευάζονται από διαφορετικά είδη γάλακτος και οι ποικίλες μέθοδοι παραγωγής την έχουν μετατρέψει σε έναν «πραγματικό παράδεισο τυροκομίας». Το τυρί «Κελέ (Kelle)», που παρασκευάζεται με χρήση διάφορων ειδών γάλακτος και τεχνικών, είναι διάσημο σε όλα τα σημεία αυτής της όμορφης πόλης στα σύνορα Μαρμαρά-Αιγαίου. Τα τυριά Σεπέτ (Sepet) (καλαθάκι) που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, τα αλμυρά τυριά Τουλούμ (Tulum) και τα τυριά lor από τυρόγαλα συγκαταλέγονται επίσης στα πιο νόστιμα τυριά της Τουρκίας.

Τυριά με μούχλα από την περιοχή της Καππαδοκίας

Το μπλε τυρί με μούχλα της Νιντέ (Niğde), περιοχής που ανήκει γεωγραφικά στην Καππαδοκία, είναι ένα από τα τυριά της Τουρκίας με τον πλέον μοναδικό χαρακτήρα. Το μπλε Νιντέ (Niğde blue) τοποθετείται σε σπηλιές σε βάθος 15 μέτρων, όπου ωριμάζει για επτά μήνες· έπειτα από αυτό το διάστημα γίνεται αρωματικό και αποκτά μπλε χρώμα, ενώ αποτελεί και φυσικό αντιβιοτικό. Ένα άλλο παραδοσιακό τυρί που ωριμάζει σε σπηλιές είναι το τυρί Ντιβλέ Ομπρούκ (Divle Obruk) του Καραμάν (Karaman). Αυτό το τυρί χρονολογείται πριν από σχεδόν 700 χρόνια και παράγεται από γάλα αιγοπροβάτων που βόσκουν σε οροπέδια και λιβάδια πλούσια σε φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες. Το τυρί φυλάσσεται σε σπηλιές με μοναδική χλωρίδα μούχλας για πέντε μήνες και επικαλύπτεται πρώτα με μπλε μούχλα, στη συνέχεια με λευκή και τέλος με κόκκινη. Το Ικόνιο (Konya) είναι μια άλλη πόλη της περιοχής γνωστή για το τυρί με μούχλα που παράγει. Με μακραίωνη ιστορία και γεύση που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων, το τυρί με μούχλα του Ικονίου παρασκευάζεται μόνο με γάλα και μαγιά και αποκτά το σχήμα του σε ειδικούς χώρους. Το τυρί αυτό, που κάποτε χορηγούνταν στους Οθωμανούς στρατιώτες ως αντιβιοτικό, σερβίρεται μετά από μια διαδικασία παρασκευής 6 μηνών.

Εξαιρετικές γεύσεις της Ανατολής: Ένας πραγματικός παράδεισος τυριών
Η περιοχή της Ανατολικής Ανατολίας φημίζεται και αυτή για τα αυθεντικά τυριά της. Το τυρί Tulum του Ερζινκάν (Erzincan Tulum), το παλαιωμένο τυρί κασάρ (kaşar) της Καρς και το τυρί με βότανα του Βαν (Van Herby) είναι από τα πιο νόστιμα τυριά αυτής της περιοχής. Το μυστικό της γεύσης αυτών των τυριών κρύβεται στα υψηλά οροπέδια, στη μεγάλη ποικιλομορφία της χλωρίδας και στον φρέσκο, δροσερό αέρα. Το τυρί Tulum έχει εξαιρετική γεύση λόγω της χρήσης νωπού γάλακτος και φυσικής μαγιάς και είναι έτοιμο για κατανάλωση μετά από 2-3 μήνες πίεσης και φύλαξης σε  δέρμα κατσίκας ή προβάτου.

Η δημοτικότητα της Καρς οφείλεται κυρίως στα τυριά της. Το γάλα των αγελάδων που βόσκουν στα λιβάδια της περιοχής, στα οποία φύονται 1.600 είδη φυτών, εκ των οποίων περίπου 100 είναι ενδημικά, χρησιμοποιείται για την παραγωγή των εμβληματικών προϊόντων της πόλης: του κασάρ και της γραβιέρας της Καρς. Το γεωγραφικά υποδεικνυόμενο προϊόν της πόλης, το τυρί κασάρ της Καρς, μπορεί να χρειαστεί έως και δέκα μήνες για να ωριμάσει προτού διατεθεί για κατανάλωση. Εκτός από τη δοκιμή αυτού του νόστιμου τυριού, μπορείτε να μάθετε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών χειροποίητων τυριών στο Μουσείο Τυριού στο κέντρο της πόλης και στο Μουσείο Τυριού στο χωριό Μπογιατεπέ (Boğatepe).

Το Βαν (Van) είναι άλλος ένας προορισμός που μαγεύει τους ταξιδιώτες με την πλούσια πολιτισμική του κληρονομιά και τη νόστιμη κουζίνα του. Αυτή η πόλη φιλοξενεί και το Πρωινό του Βαν, ένα από τα πιο επιτυχημένα πρωινά γεύματα της Τουρκίας. Και το τυρί με βότανα είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του πρωινού. Το τυρί με βότανα του Βαν παρασκευάζεται αναμειγνύοντας sirmo, γνωστό στην περιοχή ως «άγριο σκόρδο», με τοπικά ενδημικά βότανα όπως το χελίζ (heliz), το μεντό (mendo), το σιγιάμπο (siyabo), το θυμάρι και την άγρια μέντα. Το τυρί, το οποίο θάβεται στο έδαφος σε μεταλλικά δοχεία και πήλινα βάζα, αποκαλύπτεται μετά από τρεις έως επτά μήνες. Η γεύση και το άρωμα αυτού περίφημου βοτανώδους, ελαφρώς θρυμματισμένου, σκληρού τυριού, διαμορφώνεται από τη γεωγραφία και το κλίμα.

Πώς θα απολαύσετε τα τοπικά τυριά της Τουρκίας;

 

Τυριά του Εζινέ & του Εντιρνέ στο Τσανάκκαλε

Ειδικά με τραγανό σιμίτ (σουσαμένιο κουλούρι) για πρωινό

Με πεπόνι και ορεκτικά, σερβιρισμένο με ρακή

 

Τυρί Μιχαλίτς

Για πρωινό

Με αμύγδαλα, ξερά φρούτα και καρπούζι το καλοκαίρι

Με σπαγγέτι και σαλάτες

 

Μπλε Νιντέ και τυρί με μούχλα του Ικονίου                    

Για πρωινό, ειδικά με τηγανίτες και ομελέτες

 

Ντιβλέ Ομπρούκ                              

Για σάντουιτς πρωινού (ζεστά ή κρύα) και ομελέτες

Σε αρτοσκευάσματα, ρολό και σαλάτες

Σε πλατώ τυριών με κρασί

 

Tulum του Ερζινκάν                         

Για πρωινό σε φρεσκοφουρνισμένο ζεστό τουρκικό ψωμί ή λαβάς

Με σπαγγέτι και νουντλς και σε σαλάτες με ρόκα

 

Κασάρ της Καρς (παλαιωμένο κασάρ)   

Για πρωινό, με τοστ και ομελέτες

Σε σούπες (ειδικά ντοματόσουπες, τριμμένο)

 

Γραβιέρα της Καρς                         

Για πρωινό, σε τοστ και ομελέτες

Ως ντρέσινγκ σε πιάτα με βάση το κρέας

Σε πλατώ τυριών με κρασί

 

Τυρί με βότανα του Βαν                  

Για πρωινό – Το αστέρι του πρωινού Βαν

Σε αρτοσκευάσματα, ρολό και σαλάτες