Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένα τεράστιο άλμα στη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, που ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις.

Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση έχει ασκήσει τεράστια πίεση στη λειτουργία των αερολιμένων, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αναζήτηση ευκαιριών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων, όπως διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, τροχόδρομοι τερματικοί σταθμοί, υποδομές, συστήματα, κ.ά. Παράλληλα, διαταραχές στην εύρυθμη λειτουργία ενός αεροδρομίου, που μπορεί να προκύψουν είτε από έναν σπασμένο ιμάντα στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών, είτε από έναν εκτός λειτουργίας διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης λόγω επιβαλλόμενης συντήρησης, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές επιδόσεις του αεροδρομίου και στην ταξιδιωτική εμπειρία.

 

Για παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες, μια βλάβη στο εθνικό σύστημα NOTAM καθυστέρησε πάνω από 7.000 πτήσεις και οδήγησε σε περισσότερες από 1.000 ακυρώσεις στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 40% των πτήσεων στα αεροδρόμια του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και της Ατλάντα είχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, μια διακοπή του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακής υποδομής στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (ARTCC) του Σικάγο επηρέασε χιλιάδες πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare και προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στα γειτονικά ARTCC του Κλίβελαντ, της Μινεάπολης, της Ιντιανάπολις και του Κάνσας Σίτι. Η αναστάτωση διήρκεσε δύο εβδομάδες και οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι συμμέτοχοι στις αερομεταφορές φέρεται να έχασαν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Περιστατικά όπως αυτά συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων και οι ταξιδιώτες όταν διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των συστημάτων.

 

Τα αεροδρόμια εξαρτώνται από τα δεδομένα για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους και μια αξέχαστη κ εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία. Η δυνατότητα συγκέντρωσης και απεικόνισης δεδομένων από διάφορα συστήματα επιτρέπει την έγκαιρη λήψη αποφάσεων, την προληπτική διαχείριση συστημάτων και την αποφυγή δαπανηρών επισκευών. Μεταξύ της πληθώρας ψηφιακών εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων είναι και η τεχνολογία Digital twins (Ψηφιακά δίδυμα) που αποδεικνύεται απαραίτητη για τη συγκέντρωση, ανάλυση και απεικόνιση της κατάστασης διαφόρων στοιχείων υποδομής που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργία των αεροδρομίων.

 

Μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούν Digital twins με μεγάλη επιτυχία είναι η Parsons, κορυφαίος πάροχος προηγμένης τεχνολογίας σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στις παγκόσμιες αγορές υποδομών. Η Parsons έχει προγραμματίσει, σχεδιάσει, κατασκευάσει, διαχειριστεί, βελτιώσει και συντηρήσει υποδομές αεροδρομίων για περισσότερα από 450 αεροδρόμια σε 40 χώρες. Αξιοποιώντας την εκτεταμένη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία της, έχει προσαρμόσει τη λύση για τη δημιουργία ψηφιακού διδύμου, ώστε να προσθέτει μεγάλη αξία σε κάθε φάση του κύκλου ζωής του αεροδρομίου μέσω τριών βασικών λειτουργιών: εισαγωγή και συγκέντρωση δεδομένων, προηγμένη ανάλυση, και απεικόνιση και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η Parsons X, ειδική στην ψηφιακή τεχνολογία, παρέχει μια καινοτόμα πλατφόρμα ψηφιακής υποδομής για ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ το οποίο είναι παράλληλα και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Η πλατφόρμα καταγράφει δεδομένα τόσο από τα εναέρια όσο και από τα επίγεια συστήματα για να παρέχει μια μοναδική προβολή των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του αεροδρομίου. Το ψηφιακό δίδυμο συνέβαλε στη δημιουργία ενός σύγχρονου “smart campus”, το οποίο είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο και ενσωματωμένο σε μια σειρά κρίσιμων συστημάτων τεχνολογίας για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση τόσο των εγκαταστάσεων όσο και των υποδομών.

 

Το ψηφιακό αυτό δίδυμο φιλοξενείται σε μια πλατφόρμα βασισμένη στο cloud και συνδέεται με υπηρεσίες γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS), σχεδιασμού με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD), μοντελοποίησης κτιριακών πληροφοριών (BIM), συστήματα διαχείρισης επιχειρησιακών περιουσιακών στοιχείων (EAM-Enterprise Asset Management), μια βάση δεδομένων επιθεώρησης, μετεωρολογικό σταθμό και ενσωματωμένα δεδομένα αισθητήρων, ώστε να παρέχει μια ζωντανή εικόνα πολλαπλών συστημάτων.

 

Το Digital Twin περιβάλλον προσφέρει μια άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει σε όλα τα συστήματα και υποσυστήματα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει εικόνα των προτύπων και των αστοχιών μέσω προσομοιώσεων. Αυτό επιτρέπει την πρόβλεψη σοβαρών βλαβών με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση των δεδομένων που εισρέουν μέσω συνόλου αισθητήρων και διαφορετικών συστημάτων. Με τον τρόπο αυτό, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν έγκαιρα, να διαχειριστούν τις επιλογές τους, να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και να αντιληφθούν την αξία των επενδύσεων σε τεχνολογίες Digital Twins.