Η Τουρκία, η πρώτη χώρα στον κόσμο που υπέγραψε, σε κυβερνητικό επίπεδο, συμφωνία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τον Αειφόρο Τουρισμό (GSTC) διοργάνωσε συζήτηση επικεντρωμένη στον τουρισμό, στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, UNFCCC.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρωτοποριακό Εθνικό Πρόγραμμα Βιώσιμου Τουρισμού της χώρας. Υπεύθυνος συντονισμού του διαλόγου ήταν ο Καθηγητής Δρ. Hasan Ali Karasar, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καππαδοκίας, ενώ συμμετείχαν ο Kaan Kaşif Kavaloğlu, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TGA), η Δρ. Elif Balcı Fisunoğlu, Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια του TGA, ο CB (Ram) Ramkumar, Αντιπρόεδρος του GSTC, και ο Erkan Yağcı, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Τουρκίας (Türofed).
Το Εθνικό Πρόγραμμα Βιώσιμου Τουρισμού της Τουρκίας αναδεικνύει τέσσερις σημαντικές προτεραιότητες: βιώσιμη διαχείριση, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, πολιτισμική βιωσιμότητα και κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία διαθέτει 19 Πολιτιστικά Μνημεία, 2 Μεικτά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, 82 Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στον Προσωρινό Κατάλογο της UNESCO, 8 Δημιουργικές Πόλεις της UNESCO και 25 Στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα οποία τής χαρίζουν τη 2η θέση παγκοσμίως. Η Τουρκία έχει επίσης 5 εστιατόρια στον οδηγό Michelin με πράσινα αστέρια που εστιάζουν στη βιωσιμότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το οικοσύστημα της τουρκικής γαστρονομίας υιοθετεί απολύτως συνειδητά βιώσιμες προσεγγίσεις.
Ο CB (Ram) Ramkumar κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσε τα εξής: «Η βιωσιμότητα είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, και διαπιστώνουμε ότι πολλές χώρες ακόμη συζητούν τα βασικά στοιχεία του οδικού τους χάρτη στον τομέα του τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία της σε νομικό επίπεδο και έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά της, το οποίο είναι πλέον υποχρεωτικό για όλες τις εγκαταστάσεις καταλυμάτων. Το πρόγραμμα έχει αρχίσει να δημιουργεί μετρήσιμα αποτελέσματα με εκατοντάδες πιστοποιημένα και επαληθευμένα ξενοδοχεία, και έτσι, η Τουρκία αποτελεί πλέον παγκόσμιο παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού».
Η Δρ. Elif Balcı Fisunoğlu, Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια του TGA, εξήγησε πώς έχει δομηθεί και πώς υλοποιείται το πρόγραμμα της Τουρκίας «Τα θεμέλια της προσέγγισής μας για τη βιωσιμότητα τέθηκαν το 2008, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Green Star”. Αφού η Τουρκία υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού το 2021, η πρόοδός μας επιταχύνθηκε και υπογράψαμε εν συνεχεία τη συμφωνία συνεργασίας με το GSTC το 2022».
Ο Kaan Kaşif Kavaloğlu, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του TGA, πρόσθεσε: «Η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην κινητικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και κάθε επιχειρηματική μονάδα που εκπροσωπείται στο συνολικό οικοσύστημα έχει βασικά καθήκοντα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την επίτευξη καθαρά μηδενικών εκπομπών. Μέχρι το 2030, θα έχουμε ολοκληρώσει την πιστοποίηση του 100% των καταλυμάτων στην Τουρκία, εξασφαλίζοντας διεθνή πρότυπα βιώσιμου τουρισμού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουριστικού τομέα. Ως εκ τούτου, εμείς, ως τουρκική τουριστική βιομηχανία, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και ικανοποιημένοι, καθώς η Τουρκία συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τον βιώσιμο τουρισμό».
Ο Erkan Yağcı, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Τουρκίας, δήλωσε ότι, πέραν των άυλων οφελών που προσφέρει το πρόγραμμα, τα ξενοδοχεία στην Τουρκία άρχισαν να διαπιστώνουν και τα οικονομικά οφέλη της πιστοποίησης. «Υπάρχει εμφανής ζήτηση για βιώσιμο τουρισμό και παρατηρούμε ότι τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία μας βρίσκονται όλο και πιο ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών».
Ο Δρ. Hasan Ali Karasar, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καππαδοκίας, εταίρου του προγράμματος TGA, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα αναβαθμίσει περαιτέρω τα πρότυπα των τουριστικών εγκαταστάσεων, και στοχεύει όχι μόνο στην προώθηση βιώσιμων και υπεύθυνων τουριστικών πρακτικών, αλλά και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τουριστικών δραστηριοτήτων με τη διατήρηση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, την ικανοποίηση των μεταβαλλόμενων προσδοκιών των καταναλωτών που εστιάζουν στη βιωσιμότητα και τη θετική συμβολή στην ευημερία των προορισμών.