Ο επισμηναγός Αναστάσιος-Σωτήριος Παλαμίδας, Έλληνας εκπαιδευτής πτήσεων μαχητικών στο πρόγραμμα Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program (ENJJPT) στο Sheppard AFB, Texas, τιμήθηκε με το διάσημο 80th Flying Training Wing Aviation Well Done βραβείο για την εξαιρετική γενναιότητα και ικανότητα του στη διαχείριση έκτακτης κατάστασης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο Cosmos Philly της ελληνομερικανικής κοινότητας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, , ο επισμηναγός Παλαμίδας έχει πετάξει μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων για περισσότερες από 2500 ώρες και οι αξιοσημείωτες ικανότητές του στην αεροπορία δοκιμάστηκαν όταν προσγείωσε επιτυχώς ένα αεροσκάφος T-38 μετά από χτύπημα πουλιού, που οδήγησε σε βλάβη του κινητήρα και δομική βλάβη. Η γρήγορη σκέψη, η αποφασιστική δράση και η εξαιρετική του κρίση κατά τη διάρκεια του περιστατικού έσωσαν τις ζωές του πληρώματος και απέτρεψαν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Tο πρόγραμμα ENJJPT, εκτελείται στην αεροπορική βάση Sheppard στο Wichita Falls του Τέξας, ένα επίλεκτο ίδρυμα για την εκπαίδευση πιλότων μάχης από το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά κράτη. Ως το μοναδικό πολυεθνικό επανδρωμένο και διαχειριζόμενο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης στον κόσμο, το ENJJPT παράγει πιλότους μάχης τόσο για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό για την αυστηρή εκπαίδευσή του, την τεχνολογία αιχμής και την ενθάρρυνση της συναδελφικότητας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.