Ένα νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που συμπληρώνει τον ευρωπαϊκό αστερισμό Galileo για πρόσθετη ανθεκτικότητα και καινοτόμες υπηρεσίες.

 

  • Ένας αστερισμός χαμηλής γήινης τροχιάς για Εντοπισμό Θέσης, Πλοήγηση και Χρονισμό
  • Καταλύτης για αυξημένη ακρίβεια, ανθεκτικότητα και διεισδυτικότητα σήματος, επιτρέποντας νέες εφαρμογές και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

 

Η Thales Alenia Space, μια κοινοπραξία μεταξύ της Thales (67%) και της Leonardo (33%), υπέγραψε σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την παράδοση μιας ολοκληρωμένης λύσης για την αποστολή επίδειξης σε τροχιά LEO-PNT (Low Earth Orbit Positioning Navigation and Timing). Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει τoν διαστημικό τομέα (5 δορυφόροι προς εκτόξευση), τον επίγειο καθώς επίσης και τον τομέα χρηστών, τις λειτουργίες σε τροχιά (συμπεριλαμβανομένης της αποδρομολόγησης), την εκτόξευση, τον τομέα δοκιμής για τους χρήστες, τον πειραματισμό και την επίδειξη υπηρεσιών σε διάφορα αντιπροσωπευτικά περιβάλλοντα χρηστών, διαφόρων κλάδων.

 

Αυτός ο αστερισμός θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το Galileo και άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης για να παρέχει εγγυημένη ακρίβεια εντοπισμού σε εκατοστά, αξιοπιστία, αντοχή σε παρεμβολές και υποκλοπές, καθώς και μικρότερος χρόνος καθυστέρησης (πολύ γρήγορη λήψη). Με τον τρόπο αυτό, το LEO-PNT θα καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως τα υψηλής αυτονομίας αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης κάλυψης σε πυκνές αστικές περιοχές, τα μη επανδρωμένα εναέρια και θαλάσσια οχήματα ή τον συγχρονισμό επίγειων τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G/6G.

 

«Η προσθήκη ενός στρώματος αστερισμού LEO-PNT στο Galileo GNSS, σε συνδυασμό με βελτιωμένους δέκτες χρηστών, θα ξεκλειδώσει νέες εφαρμογές και την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 μέσω της εξοικονόμησης καυσίμων και ενός πιο αποδοτικού ενεργειακού δικτύου. Με την εκτόξευση του πρώτου ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος LEO-PNT, η ESA αναδεικνύει την ηγετική θέση των ευρωπαϊκών οργανισμών & της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στην ανάπτυξη μελλοντικών επιχειρησιακών διαστημικών προγραμμάτων που θα φέρουν επανάσταση στον κόσμο του αύριο. Η ισχυρή υποστήριξη της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας CNES, η οποία συμπληρώνεται από τη συμβολή της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας, αναδεικνύει τον καινοτόμο και στρατηγικό χαρακτήρα αυτού του εγχειρήματος για το μέλλον. Η Thales Alenia Space, με το εν λόγω σύστημα επίδειξης θα ενισχύσει εκ νέου τις δυνατότητές της σε νέες λύσεις διαστημικής πλοήγησης και σε συστήματα μικρών δορυφόρων και θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό της επόμενης φάσης εξέλιξης της δορυφορικής πλοήγησης», δήλωσε ο Hervé Derrey, Διευθύνων Σύμβουλος της Thales Alenia Space.

Η Thales Alenia Space στη Γαλλία και την Ιταλία ηγείται του προγράμματος, με την υποστήριξη των βιομηχανιών νανοδορυφόρων στην Ευρώπη, που εδρεύουν κυρίως στην Ισπανία και την Γερμανία. Η Telespazio, μια κοινοπραξία μεταξύ της Leonardo (67 %) και της Thales (33 %), θα συμμετάσχει παρέχοντας την τεχνογνωσία της για την υποστήριξη των λειτουργιών και την ανάλυση των επιδόσεων του συστήματος.

Το LEO-PNT θα επωφεληθεί από την υψηλή τεχνογνωσία της Thales Alenia Space η οποία είναι ηγέτης στον τομέα της πλοήγησης, από το EGNOS έως το Galileo δεύτερης γενιάς, καθώς και από την εμπειρία που απέκτησε μέσω των προγραμμάτων Native Positioning System ή IOT, όπως τα ARGOS, Angels, Kineis ή Omnispace. Η Thales Alenia Space θα κεφαλαιοποιήσει επίσης την σημαντική εμπειρία της σε συνεργασίες με φορείς του Newspace, αξιοποιώντας την για την προώθηση νεοεισερχόμενων στον τομέα αυτό.