Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Αργεντινής ο Χαβιέρ Μιλέι χρησιμοποιούσε μόνον αεροσκάφη της γραμμής.

Αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλειά του υποχρέωσαν τον Μιλέι να βάλει στην άκρη το μέτρο λιτότητας αφού εφεξής δεν θα χρησιμοποιεί πλέον εμπορικές πτήσεις, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάνουελ Αντόρνι. Λίγο νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Πατρίσια Μπούλριχ τόνισε σε συνέντευξή τους ότι «ναι μεν δεν έχουμε χρήματα, αλλά πρέπει να προστατέψουμε τον πρόεδρο. Ένα αεροπλάνο της γραμμής με πολλούς επιβάτες, πολλές αποσκευές και πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν δεν είναι το ίδιο με ένα αεροσκάφος που θα ελέγχεται πλήρως από μας, από την ασφάλεια του προέδρου και τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας».

Θέλοντας να δώσει το παράδειγμα της λιτότητας σε μια χώρα, το 57% του πληθυσμού της οποίας μαστίζεται από τη φτώχεια, ο Μιλέι χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα μόνον εμπορικά αεροσκάφη. Μετά την επίσκεψή του στο Νταβός είχε ανακοινώσει ότι μόνον από εκείνο το ταξίδι εξοικονομήθηκαν 392.000 δολάρια. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε παραχωρήσει τα δύο προεδρικά αεροσκάφη και τα τρία προεδρικά ελικόπτερα στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Ο οικονομολόγος Μιλέι έχει επιβάλει σκληρή λιτότητα στην Αργεντινή, που βρίσκεται βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πρόσφατα στο 287,9%, ενώ μόνον τον Μάρτιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο κόστος της εκπαίδευσης, της στέγασης και της επικοινωνίας.