Aεροσκάφος της Swiss Air παραλίγο να συγκρουστεί με τέσσερα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο JFK!

Η πτήση της Swiss Air με προορισμό τη Ζυρίχη έλαβε έγκριση για απογείωση και άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον διάδρομο με τον πιλότο να καταφέρνει ευτυχώς να πατήσει έγκαιρα τα φρένα αφού παρατήρησε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δώσει έγκριση, κατά τον ίδιο χρόνο και για τέσσερα άλλα αεροπλάνα.

Η Swiss Air επαίνεσε τα γρήγορα αντανακλαστικά του προσωπικού κατόπιν της πρωτοβουλίας του πιλότου να διακόψει την πορεία του και να αποφύγει έτσι μια ενδεχόμενη τραγωδία στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

«Λόγω της μεγάλης εμπειρίας και της γρήγορης αντίδρασης του πληρώματος μας, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Swiss Air.

Ο Αλ Γιουρμάν, επαγγελματίας ερευνητής εναέριας ασφάλειας που εργαζόταν για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, αναφερόμενος στο ηχητικό από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, είπε: «Προφανώς, αυτό που συνέβη ήταν ότι ο ελεγκτής στον πύργο άφησε τη Swiss Air να απογειωθεί. Ο ελεγκτής εδάφους είπε σε αυτά τα τρία αεροσκάφη εκεί σε ξεχωριστές περιοχές να περάσουν τον διάδρομο, τον ενεργό διάδρομο». Σε απόσπασμα από την επικοινωνία που είχαν τα εμπλεκόμενα αεροπλάνα με τον πύργο ελέγχου, η πτήση της Swiss ακούγεται να αναφέρει «απορρίπτεται η απογείωση, κίνηση στον διάδρομο». Στη συνέχεια ο πύργος του JFK αναφέρει σε πτήση της Delta: «Delta, όχι. Καθυστέρησε παρακαλώ».

Η παραλίγο σύγκρουση στο JFK έγινε μόλις μια μέρα αφότου δύο άλλα αεροσκάφη παραλίγο να συντριβούν στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρίγκαν της Ουάσινγκτον λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, DC.