Mαχητικό αεροσκάφος ελεγχόμενο από τεχνητή νοημοσύνη, το X-62A VISTA, αναμετράται με ένα αεροσκάφος F-16 με ανθρώπινο πιλότο κατά τη διάρκεια δοκιμής στην αεροπορική βάση Edwards της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμές σε πραγματικό κόσμο ενός μαχητικού αεροσκάφους ελεγχόμενου από τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να εκτελέσει μαχητικούς ελιγμούς.

Το F-16 εκτοξεύτηκε αλλά η αερομαχία που ακολούθησε δεν έμοιαζε με καμία άλλη: Αυτό το F-16 ελεγχόταν από τεχνητή νοημοσύνη και όχι από ανθρώπινο πιλότο. Και στο μπροστινό κάθισμα καθόταν ο υπουργός Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ.

Η τεχνητή νοημοσύνη σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες προόδους στη στρατιωτική αεροπορία από την εισαγωγή της τεχνολογίας stealth στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η Πολεμική Αεροπορία έχει σκύψει πάνω της. Παρόλο που η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, η υπηρεσία σχεδιάζει έναν στόλο από περισσότερα από 1.000 μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης, με τα πρώτα από αυτά να λειτουργούν έως το 2028.

Οι στρατιωτικοί χειριστές της Vista λένε ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν διαθέτει ένα τζετ με τεχνητή νοημοσύνη όπως αυτό, όπου το λογισμικό μαθαίνει πρώτα σε εκατομμύρια σημεία δεδομένων σε προσομοιωτή και στη συνέχεια δοκιμάζει τα συμπεράσματά του κατά τη διάρκεια πραγματικών πτήσεων. Αυτά τα δεδομένα επιδόσεων στον πραγματικό κόσμο τοποθετούνται στη συνέχεια πίσω στον προσομοιωτή, όπου η τεχνητή νοημοσύνη τα επεξεργάζεται για να μάθει περισσότερα.

Η Κίνα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει βρει τρόπο να εκτελεί δοκιμές εκτός προσομοιωτή.

Η αερομαχία έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Edwards, μια τεράστια εγκατάσταση στην έρημο, όπου ο Chuck Yeager έσπασε την ταχύτητα του ήχου και ο στρατός εξέθρεψε τις πιο μυστικές αεροδιαστημικές εξελίξεις του. Μέσα σε διαβαθμισμένους προσομοιωτές και κτήρια με στρώματα θωράκισης από την παρακολούθηση, μια νέα γενιά δοκιμαστικών πιλότων εκπαιδεύει πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης για να πετάξουν σε πόλεμο. Ο Κένταλ ταξίδεψε εδώ για να δει την ΤΝ να πετάει σε πραγματικό χρόνο και να κάνει μια δημόσια δήλωση εμπιστοσύνης για τον μελλοντικό της ρόλο στην αερομαχία.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το ελεγχόμενο από AI μαχητικό αεροσκάφος, το X-62A VISTA, πραγματοποίησε προσομοίωση αερομαχίας εναντίον του F-16. Πραγματοποιήθηκαν τόσο αμυντικοί όσο και επιθετικοί ελιγμοί, καθώς και “υψηλού φάσματος εμπλοκές μύτη με μύτη”, δήλωσε στο βίντεο η Air Force Test Pilot School Lt. Colonel, Maryann Karlen, με αποτέλεσμα τα δύο σκάφη να πλησιάσουν μέχρι και τα 2.000 πόδια με ταχύτητα 1.200 μιλίων την ώρα.