Βρεθήκαμε στο Κισινάου της Μολδαβίας, όπου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το Aviation Event στις 30 Μαΐου.

Αποστολή: Ηλέκτρα Αλευρίτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πια συνέδριο Aviation Event, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου περί τα τέλη Μαΐου, με πλήθος ομιλητών, δημοσιογράφων και στελεχών από όλη την βιομηχανία των αερομεταφορών και του τουρισμού γενικότερα.

Στη συνέντευξη τύπου, που έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου, ο  Mircea Pascaluta, State Secretary Ministry of Infrastructure της Μολδαβίας τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες για τη Μολδαβία, καθώς πολλές νέες αεροπορικές πετούν προς το Διεθνή Αερολιμένα του Κισινάου όπως η Wizz air, η Air Baltic, η Lufthansa, η Aegean Airlines με νέους προορισμούς. Έτσι, γίνεται πιο ελκυστική η αγορά της Μολδαβίας, αλλά από την άλλη μίλησε και για τις σκληρές προκλήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που τους επηρέασε ιδιαίτερα.

‘’Η Μολδαβία προσπαθεί να γίνει ένα hub και παράλληλα να μεγαλώσει την ανάπτυξη της’’ κατέληξε ο Mircea Pacluf, ενώ από την πλευρά του, ο David Ciceo Διευθύνων Σύμβουλος του Αεροδρομίου της Κλουζ στη Ρουμανία ανέφερε πως με το αεροδρόμιο του Κισινάου έχουν κοινούς στόχους.

 

Το συνέδριο

Το χαιρετισμό έκανε στην αρχή ο Andrei Spinu, Minister of Infrastructure and Regional Development της Μολδαβίας και μίλησε για ιστορικό ρεκόρ της επιβατικής κίνησης στη Μολδαβία τον  Μάρτιο 2024, καθώς 10 νέοι αερομεταφορείς επέλεξαν το Κισινάου για το πτητικό τους πρόγραμμα.

‘’Είμαστε ακόμα νέοι όσον αφορά στο αεροπορικό κομμάτι. Έχουμε όμως ένα σχέδιο, είναι απλό: νέο τερματικό σταθμό, καλές τιμές και νέες απευθείας πτήσεις. Προσπαθούμε να κάνουμε ελκυστικό τον προορισμό, έχουμε καλά αποτελέσματα αλλά χρειαζόμαστε υποδομές.

Το 2023 ήρθαν 2,8 εκατομμύρια επιβάτες ενώ το 2024 υπολογίζουμε 3,3-3,4 εκατομμύρια επιβάτες. Σε 3 -5 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια επιβάτες, οπότε οι υποδομές μας δεν θα είναι αρκετές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χτιστεί νέος τερματικός σταθμός, να μεγαλώσει το πάρκινγκ των επιβατών και να αναβαθμίσουμε τον αυτοκινητόδρομο, γι’αυτό συνάψαμε συνεργασία με την εταιρεία AFC.’’ είπε ο Andrei Spinu.

΄΄Σίγουρα είναι σημαντικό ποιος αναλαμβάνει τις υποδομές και ποιος πληρώνει για αυτές, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και ποιες αεροπορικές εταιρείες κάνουν τις πτήσεις’’ κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο Marcel Riwalsky μίλησε με τον κο Marian Jean Marinescu, Μέλος της Ευρωβουλής, για την ανάπτυξη της αεροπλοΐας, τα ηλεκτρικά αεροσκάφη, ενώ έπειτα το λόγο πήρε ο Sergiu Spoiala, διευθυντής του αεροδρόμιου του Κισινάου. Ειδικότερα, ξεκίνησε την παρουσίαση μιλώντας για τη γεωγραφική θέση του αεροδρομίου που καλύπτει ανάγκες επιβατών εκτός από τη Μολδαβία, και από την περιοχή της southern Ουκρανίας.

Προτεραιότητες μας είναι η συνεργασία με άλλα αεροδρόμια, η ανάπτυξη των υποδομών, η προσέλκυση νέων συνεργατών, καθώς έχουμε μέχρι στιγμής 47 προορισμούς με 23 αεροπορικές που πετούν στο  αεροδρόμιο, με σημαντικότερη την αεροπορική εταιρεία flyone’’ δήλωσε ο Sergiu Spoiala.

Στο πρώτο session του συνεδρίου, ο Robert Carey, Πρόεδρος της WIZZ Air, μίλησε για την διασπορά της Μολδαβίας και την ανάγκη που υπάρχει για μεταφορά των Μολδαβών από όλη την Ευρώπη στο Κισινάου, καθώς το VFR (visiting Friends and Relatives) για την αεροπορική εταιρεία έχει μεγάλο μερίδιο της πίτας.

Σχετικά με το καλοκαίρι που έρχεται αλλά και με τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Carey δήλωσε πως η εταιρεία γύρισε στην κερδοφορία, πρώτη φορά μετά την πανδημία, ενώ για το καλοκαίρι ανέφερε πως λόγω των χαμηλών ναύλων που προσφέρει η Wizz, οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

‘’Οι προκλήσεις τα τελευταία χρόνια είναι πολλές,  και συνεχίζουν να υπάρχουν καις φέτος, αλλά νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι είναι οι ‘’τελικές εξετάσεις’’ για όλους μας.’’ κατέληξε ο Carey.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με το ‘’roundtable talks’ ’Building a Strong aviation industry in Eastern Europe -challenges and Opportunities, στο οποίο συμμετείχαν ο Klaus Peter Willsch, PRO Flughafen, ο Vladimir Semenchenko Διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα της Οδησσού, η Bettina Ganghofer, CEO του αεροδρομίου  του Salzburg, ο Romeo Vatra CEO του αεροδρομίου του Ιάσιου, ο Iulius Jipescu, Relationship  Manager Eastern Europe, IATA και ο Mircea Pascaluta, State Secretary Ministry of Infrastructure της Μολδαβίας.  Εκεί, συζητήθηκε για τα μελλοντικά πλάνα των προαναφερθέντων αεροδρομίων, και όσον αφορά στην Μολδαβία, την επιθυμία για να γίνει το Κισινάου ένα hub μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.

Έπειτα,  ακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα πάνελ με θέματα ‘’The role of Tourism & Communications in creating a competitive environment in the aviation industry’’ και ‘’Unraveling  the Impact: Updates on Ukrainian Aviation and it’s ripple effect on eastern European Aviation.

 

Ο Marcel Riwalsky, Διευθύνων Σύμβουλος της Aviation-Event δήλωσε, μετά το πέρας του συνεδρίου: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη συντριπτική ανταπόκριση και ενθουσιώδη συμμετοχή στο φετινό Aviation-Event 2024 RMO. Το συνέδριο χρησίμευσε ως μέσο για ουσιαστικό διάλογο, συνεργασία και καινοτομία, προάγοντας μας συλλογικές προσπάθειες με το διεθνές αεροδρόμιο του Κισινάου για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιφερειακής αεροπορίας. Καθώς η αεροπορική βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, το Aviation-Event παραμένει προσηλωμένο στην προώθηση της συνεργασίας, στην προώθηση της καινοτομίας και στην πρόοδο για το παγκόσμιο αεροπορικό οικοσύστημα.’’