Στην Αθήνα, γαστρονομικές γεύσεις από τα πιο δημοφιλή «κλασικά» πιάτα της τουρκικής κουζίνας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι προσκεκλημένοι του Τούρκου Πρέσβη  Çağatay Erciyes και της συζύγου του Hala Erciyes στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Πρεσβευτική κατοικία,  στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Γαστρονομίας.

Αθήνα, 28 Μαΐου 2025. Τα «Κλασικά πιάτα της τουρκικής κουζίνας», ήταν το θέμα της  Εβδομάδας Τουρκικής Γαστρονομίας. Ο ετήσιος εορτασμός της γαστρονομικής κληρονομιάς της Τουρκίας, διοργανώθηκε φέτος για τέταρτη φορά, από τις 21 έως τις 27 Μαΐου, προκειμένου να αναδείξει τις βιώσιμες, υγιεινές και παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής.

Στην Αθήνα, γαστρονομικές γεύσεις από τα πιο δημοφιλή «κλασικά» πιάτα της τουρκικής κουζίνας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι προσκεκλημένοι του Τούρκου Πρέσβη  Çağatay Erciyes και της συζύγου του Hala Erciyes σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Πρεσβευτική κατοικία, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Γαστρονομίας.

Έλληνες πολιτικοί, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι του Τύπου και καταξιωμένα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, απόλαυσαν γαστρονομικές δημιουργίες και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές παρασκευής τους, όπως: Mercimek Çorbası (βελούδινη σούπα κόκκινης φακής), Zeytinyağlı Yaprak Sarma (γεμιστά αμπελόφυλλα με ρύζι και ελαιόλαδο), Kuru Fasulye (φασολάδα με μοσχαρίσιο κρέας), Zeytinyağlı Taze Fasulye (φασολάκια κοκκινιστά με ελαιόλαδο), Musakka (μουσακάς τουρκικού στυλ), Kuru Köfte (τηγανητά κεφτεδάκια), Pirinç Pilavı (πιλάφι ρυζιού), Trileçe (παντεσπάνι γάλακτος με καραμέλα), Çoban Salata (σαλάτα του τσοπάνη), Piyaz (σαλάτα με λευκά φασόλια), Tepsi Böreği (μπορέκ ψημένο σε ταψί με γέμιση μοσχαρίσιου κιμά και μπορέκ με γέμιση τυριού), Aşure (ασουρές- πουτίγκα του Νώε), Ev Baklavası (χειροποίητος μπακλαβάς), Muhallebi (μουχαλεμπί- πουτίγκα γάλακτος) και Ayran (ρόφημα γιαουρτιού με αλάτι).

O Πρέσβης της Τουρκίας Çağatay Erciyes αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους μεταξύ άλλων ανάφερε ότι η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στην πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Τουρκίας, η οποία έχει διαμορφωθεί από πολιτιστικές ανταλλαγές χιλιάδων χρόνων ενσωματώνοντας παράλληλα μακραίωνες βιώσιμες πρακτικές και γαστρονομικές παραδόσεις. «Κάθε χρόνο στο επίκεντρο της Εβδομάδας Τουρκικής Γαστρονομίας βρίσκεται ένα διαφορετικό θέμα με σκοπό να αναδειχθεί το βάθος της τουρκικής κουζίνας. Φέτος το θέμα αφορά  τα κλασικά πιάτα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τουρκικής κουζίνας και αναδεικνύουν την χαρακτηριστική ζεστασιά της παραδοσιακής τουρκικής φιλοξενίας. Τα κλασικά σπιτικά εδέσματα, βασισμένα σε διαχρονικές συνταγές που παραδίδονται από γενιά σε γενιά και προετοιμάζονται με αγάπη στις κουζίνες όλης της χώρας, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ποικιλόμορφης κουζίνας».

Αυτά τα πιάτα, φτιαγμένα με τοπικά, εποχιακά υλικά και προσεγμένες αλλά απλές τεχνικές, μεταφέρουν τις αξίες της τουρκικής κουζίνας στο σήμερα –αξίες που αναδεικνύουν την παράδοση, την υγιεινή διατροφή και την αποφυγή της σπατάλης αλλά και διαχρονικές αξίες της ευρύτερης Ανατολίας όπως τη φιλοξενία, τη συντροφικότητα και την ενότητα, τόνισε ο κος  Çağatay Erciyes και ευχαρίστησε τη σύζυγο του και το προσωπικό της Πρεσβείας που επιμελήθηκαν τα κλασικά πιάτα της τουρκικής κουζίνας.  

Η Εβδομάδα Τουρκικής Γαστρονομίας εστιάζει στην ανάδειξη της τεράστιας ποικιλίας τοπικών προϊόντων. Κάθε μια από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας παρουσίασε τη δική της ερμηνεία των παραδοσιακών συνταγών, που διαμορφώνονται από τα τοπικά υλικά, το κλίμα και αιώνες πολιτισμικών ανταλλαγών.

 

Φώτο: O Τούρκος Πρέσβης Çağatay Erciyes και η σύζυγος του Hala Erciyes στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Πρεσβευτική κατοικία, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Γαστρονομίας