Σκιά ρωσικής παρέμβασης βαραίνει το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή (31/08) στο αεροδρόμιο του Πλόβντιβ, όταν το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγκάστηκε να προσγειωθεί χωρίς τη βοήθεια GPS.
Το γεγονός αποκαλύφθηκε αρχικά από τους Financial Times και αργότερα επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της Κομισιόν. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που είχαν γνώση της υπόθεσης, το επεισόδιο θεωρείται «επιχείρηση παρεμβολής» με προέλευση από τη Ρωσία.
«Όλη η περιοχή του αεροδρομίου έχασε το GPS», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. Μετά από σχεδόν μία ώρα αναμονής στον αέρα, ο κυβερνήτης κατέβασε το αεροπλάνο με τη χρήση αναλογικών χαρτών. «Η παρεμβολή ήταν αναμφισβήτητη», πρόσθεσε.
Η βουλγαρική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών παρεμβολής και πρόσφατα της παραπλάνησης GPS», ανέφερε, εξηγώντας ότι τέτοια φαινόμενα προκαλούν σοβαρές επιχειρησιακές δυσκολίες για αεροσκάφη και συστήματα εδάφους.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους FT ότι «οι πληροφορίες σας είναι λανθασμένες».
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ προειδοποιούν ότι η εξάπλωση τέτοιων παρεμβολών, που αποδίδονται στη Ρωσία, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης αεροπορικού δυστυχήματος, αφού «τυφλώνει» τα εμπορικά αεροπλάνα. Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στη Βαλτική και στην Ανατολική Ευρώπη.
Η φον ντερ Λάιεν ταξίδευε από τη Βαρσοβία στη Βουλγαρία, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρόσεν Ζελιαζκόφ και να επισκεφθεί εργοστάσιο πυρομαχικών, στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία.
«Ο Πούτιν δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει», τόνισε η ίδια σε δηλώσεις της στο Πλόβντιβ. «Είναι ένας θηρευτής. Μπορεί να κρατηθεί υπό έλεγχο μόνο με ισχυρή αποτροπή».
Η Βουλγαρία θεωρείται βασικός εταίρος στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία, με εξοπλισμό τόσο σοβιετικής κατασκευής όσο και νεότερα πυρομαχικά.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η πρόεδρος της Κομισιόν αναχώρησε με το ίδιο αεροσκάφος χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος της εκπροσώπου Αριάνα Ποδέστα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε απώλεια GPS, κάνοντας λόγο για πιθανή ρωσική ανάμιξη. «Μπορούμε πράγματι να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε παρεμβολή σήματος GPS, αλλά το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Βουλγαρία. Οι βουλγαρικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι υποψιάζονται πως αυτό οφείλεται σε απροκάλυπτη παρέμβαση από τη Ρωσία», ανέφερε.
Η ίδια πρόσθεσε: «Είμαστε φυσικά συνηθισμένοι σε αυτού του είδους τις απειλές και εκφοβισμούς, που αποτελούν τακτικό στοιχείο της εχθρικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Αυτό το περιστατικό ενισχύει ακόμα περισσότερο την ακλόνητη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες και τη στήριξή μας προς την Ουκρανία. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της αποστολής που πραγματοποιεί η Πρόεδρος στις παραμεθόριες χώρες αυτές τις μέρες. Εκεί βλέπει από κοντά τις καθημερινές απειλές από τη Ρωσία».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να επενδύει σε αμυντικές δαπάνες και στην ετοιμότητα της Ευρώπης, ακόμα περισσότερο έπειτα απ’ αυτό το περιστατικό».






















