Ο χώρος για την εγκατάσταση του ραντάρ στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι επιλέχθηκε έπειτα από ολοκληρωμένες μελέτες, με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια της αεροπλοΐας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, απαντώντας τη Δευτέρα (08/09) σε ερώτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω από το ζήτημα έχει αναπτυχθεί μεγάλη παραφιλολογία, επισημαίνοντας ότι «όλες αυτές οι συζητήσεις καταλήγουν στη μεγάλη καθυστέρηση ενός έργου, στο να τορπιλιστεί ένα έργο, στο να υπάρξουν πολύ σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι αυτών που εκτελούν το έργο».
Ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε ακόμη ότι «το αποτέλεσμα το οποίο θα δείτε στο Ηράκλειο θα είναι ένα εξαιρετικό αεροδρόμιο και κυρίως ένα ασφαλές αεροδρόμιο. Διότι το που θα μπει το ραντάρ είναι πρωτίστως ζήτημα ασφαλείας της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν αφορά ούτε κάποιον ιδιώτη, ούτε το Δημόσιο. Αφορά την αεροπλοΐα και τους ανθρώπους οι οποίοι εμπιστεύονται τις μετακινήσεις τους στα αεροπλάνα».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου έχουν μελετηθεί εγκαίρως στο σύνολό τους και η επιλογή του χώρου για το ραντάρ έγινε με βάση την καλύτερη δυνατή λύση.
Αναφερόμενος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις μελέτες, σημείωσε: «Παρά την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί, δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το ζήτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά και οι μελετητές από την πλευρά τους εξάντλησαν όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, έγινε πλήρης παρουσίαση. Όμως, υπήρξε από την άλλη πλευρά, μία ακρότητα και μία παραφιλολογία, την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα φρόντισε να αντιγράψει προσθέτοντας την γνωστή του “σως ΚΚΕ” από πάνω».
Τέλος, υπενθύμισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στην εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου με ποσοστό που ξεπερνά το 44%.
























