Όσοι επιμένουν να επιλέγουν πάντα θέση δίπλα στο παράθυρο ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τις προτιμήσεις τους.

Πολλά ευρωπαϊκά αεροπλάνα εμφανίζουν καθίσματα ως «window seats», αλλά στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν καν τζάμι.

Η Corriere della Sera αναφέρει ότι σε ορισμένα μοντέλα, η διάταξη της ατράκτου ή οι κατακόρυφοι αγωγοί εξαερισμού εμποδίζουν την ύπαρξη παραθύρου στη συγκεκριμένη σειρά, αφήνοντας τους επιβάτες να κοιτούν έναν τοίχο αντί για τον ουρανό.

Στην Ryanair, για παράδειγμα, η θέση 11A στα Boeing 737 βρίσκεται δίπλα σε πάνελ και όχι σε παράθυρο, παρότι κατά την κράτηση εμφανίζεται ως θέση στο παράθυρο. Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η διάταξη δεν είναι σπάνια, ειδικά όταν οι κάθετοι αγωγοί κλιματισμού βρίσκονται στη συγκεκριμένη πλευρά της καμπίνας.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στην EasyJet. Στα Airbus A319, η σειρά 26A δεν διαθέτει παράθυρο, και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα μοντέλα όπως τα A320 και A321neo. Επιβάτες που δεν γνωρίζουν τη διάταξη συχνά αντιλαμβάνονται την έλλειψη μόλις καθίσουν στη θέση τους.

Το φαινόμενο δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, εμφανίζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Iberia και η Air France. Οι κατασκευαστές εξηγούν ότι ο λόγος είναι καθαρά τεχνικός: οι αγωγοί ή τμήματα του συστήματος εξαερισμού καταλαμβάνουν τον χώρο που θα έπρεπε να υπάρχει παράθυρο. Έτσι, ενώ οι θέσεις ταξινομούνται ως «παράθυρο», δεν προσφέρουν άνοιγμα προς τα έξω.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θέα κατά την απογείωση και την προσγείωση, η μόνη σίγουρη λύση είναι να ελέγξουν προσεκτικά τον χάρτη του αεροσκάφους πριν από την κράτηση. Ο έλεγχος αυτός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπου η χρέωση για «θέση στο παράθυρο» μπορεί να είναι υψηλή – ακόμη κι αν το παράθυρο δεν υπάρχει.

Αν η θέα από τον ουρανό είναι σημαντική για εσάς, καλό είναι να προσέξετε πριν επιλέξετε τη θέση σας.