Σε φάση εκσυγχρονισμού περνά ο προεδρικός στόλος μετακινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενισχύει τόσο τα επίγεια όσο και τα αεροπορικά του μέσα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (Secret Service, USSS) ξεκίνησε τη χρήση νέων SUV της Cadillac για τη μετακίνηση του Αμερικανού Προέδρου, όπως επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τροποποιημένα Cadillac Escalade.
Ήδη από τον Μάρτιο, η Secret Service είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία από προεδρική επίσκεψη, στην οποία διακρινόταν SUV Cadillac Escalade με την προεδρική σημαία, δίπλα σε μεγάλη απεικόνιση της προεδρικής σφραγίδας. Το όχημα εμφανίζεται ιδιαίτερα όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για τις πρόσφατες μετακινήσεις του Τραμπ.
Σύμφωνα με την πάγια πρακτική, ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ μετακινείται συχνά με τεθωρακισμένο Chevrolet Suburban, όταν δεν χρησιμοποιεί την επίσημη προεδρική λιμουζίνα.
New presidential cars — Cadillac Escalades — are in the motorcade for Trump’s visit in Swiss ski town of Davos. There are two of the SUVs in the US Secret Service fleet, custom built in the last year, and Wednesday was 1st time they’d been put into official use in the… pic.twitter.com/ovdgPodUzB
— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) January 22, 2026
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2024, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η Secret Service ανέθεσαν στη General Motors σύμβαση ύψους 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς της προεδρικής λιμουζίνας με την ονομασία «The Beast», «Το Κτήνος». Η συνολική αξία του προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως το 2029 τα 40,8 εκατομμύρια δολάρια. Τον Αύγουστο, η σύμβαση τροποποιήθηκε, ενεργοποιώντας επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νέο Air Force One στον ορίζοντα
Στο μέτωπο των αεροπορικών μετακινήσεων, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή (23/01) ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραλάβει νέο προεδρικό αεροσκάφος έως το καλοκαίρι.
Το βράδυ της Τρίτης (20/01), κατά το ταξίδι του προς το Νταβός, ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα μικρότερο Boeing 757 αντί του καθιερωμένου Boeing 747, λόγω ενός «ήσσονος σημασίας ζήτημα με το ηλεκτρικό σύστημα» του Air Force One. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο Τραμπ αποδέχθηκε την παραχώρηση ενός πολυτελούς Boeing 747 από την κυβέρνηση του Κατάρ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως νέο Air Force One, μέχρι την παράδοση δύο νέων αεροσκαφών από την Boeing, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ηλικίας 13 ετών και με ιδιαίτερα πολυτελή εσωτερική διαρρύθμιση, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκτεταμένων μετατροπών, με κόστος που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «η παράδοση θα γίνει όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2026» και διευκρίνισε πως «βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τις αρμόδιες κυβερνητικές οντότητες για να διασφαλίσει ότι το αεροπλάνο ανταποκρίνεται στα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και στις λειτουργικές απαιτήσεις για την αποστολή του».
Τέλος, τον προηγούμενο μήνα έγινε γνωστό ότι η παράδοση του πρώτου από τα δύο νέα Air Force One που κατασκευάζει η Boeing μετατίθεται εκ νέου, αυτή τη φορά για τα μέσα του 2028.
























