Η Japan Airlines (JAl) σχεδιάζει να ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου τη δοκιμαστική χρήση με ανθρωποειδή ρομπότ, με στόχο την μόνιμη αξιοποίησή τους ως απάντηση στη χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τα ανθρωποειδή, θα είναι κατασκευασμένα στην Κίνα, και θα μετακινούν αποσκευές και φορτία στο διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης, ο οποίος εξυπηρετεί περισσότερους από 60 εκατομμύρια ταξιδιώτες σε ετήσια βάση.

Η JAL και ο συνεργάτης της στην πρωτοβουλία, η GMO Internet Group, ελπίζουν ότι το πείραμα –του οποίου οι δοκιμές θα γίνονται έως το 2028– θα μειώσει την επιβάρυνση των εργαζομένων, εν μέσω της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού και των εκτιμήσεων για ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού.

Ο πρόεδρος της JAL Ground Service, Yoshiteru Suzuki, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ρομπότ για την εκτέλεση σωματικά απαιτητικών εργασιών θα «μειώσει αναπόφευκτα την επιβάρυνση των εργαζομένων και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη», σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo News.

Πρόσθεσε, επίσης, πως ορισμένα κρίσιμα καθήκοντα θα συνεχίσουν να εκτελούνται από ανθρώπους, όπως η διαχείριση της ασφάλειας.

Η Ιαπωνία έρχεται αντιμέτωπη με τρία ζητήματα ταυτόχρονα, την αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό, τη γήρανση, καθώς και τη μείωση του πληθυσμού της, τα οποία προσπαθεί να διαχειριστεί. 

Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2026, σύμφωνα με τον Japan National Tourism Organisation, μετά από το ρεκόρ των 42,7 εκατομμυρίων επισκεπτών την προηγούμενη χρονιά, παρά τη μείωση των αφίξεων από την Κίνα λόγω των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, η Ιαπωνία θα χρειαστεί περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζομένους από άλλες χώρες έως το 2040 για να επιτύχει τους στόχους της, καθώς το εγχώριο εργατικό δυναμικό συνεχίζει να ελαττώνεται.