Μια σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες ελέγχου των επιβατών εφαρμόζει το διεθνές αεροδρόμιο Wien-Schwechat της Βιέννης, καταργώντας το όριο των 100 ml για τα υγρά που μεταφέρονται στις χειραποσκευές.
Από την Παρασκευή (03/07), οι ταξιδιώτες θα μπορούν να μεταφέρουν υγρά, όπως καλλυντικά, ποτά ή αντηλιακά, σε δοχεία χωρητικότητας έως και δύο λίτρων, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά τους σε μικρά φιαλίδια.
Νέα γενιά σαρωτών ασφαλείας
Η αλλαγή αυτή καθίσταται δυνατή χάρη στην εγκατάσταση σύγχρονων σαρωτών τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι λειτουργούν με τεχνολογία αντίστοιχη με εκείνη των αξονικών τομογράφων (CT).
Οι νέοι σαρωτές δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες του περιεχομένου των χειραποσκευών, επιτρέποντας στο προσωπικό ασφαλείας να πραγματοποιεί πιο ακριβείς ελέγχους χωρίς να απαιτείται άνοιγμα των αποσκευών.
Παράλληλα, οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να αφαιρούν από τις χειραποσκευές τους υγρά, φορητούς υπολογιστές ή tablet κατά τη διάρκεια του ελέγχου ασφαλείας.
Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι η νέα διαδικασία θα επιταχύνει σημαντικά τη διέλευση των επιβατών από τα σημεία ελέγχου, περιορίζοντας τους χρόνους αναμονής, ιδιαίτερα στις περιόδους αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης.
Τι ισχύει για τις πτήσεις επιστροφής
Οι νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξη των θερινών διακοπών στα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια της Βιέννης, της Κάτω Αυστρίας (Niederösterreich) και του Burgenland.
Ωστόσο, οι αρχές επισημαίνουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών ισχύει αποκλειστικά για τις πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Βιέννης.
Στις πτήσεις επιστροφής, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες του αεροδρομίου αναχώρησης. Εάν αυτό δεν διαθέτει αντίστοιχη τεχνολογία σαρωτών, εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο περιορισμός των 100 ml ανά συσκευασία.
Η Βιέννη ακολουθεί το ευρωπαϊκό παράδειγμα
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αυστρίας προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που έχουν ήδη υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Από το καλοκαίρι του 2025, αντίστοιχοι κανόνες εφαρμόζονται ήδη σε μεγάλα αεροδρόμια της Ιταλίας, όπως το Μιλάνο (Malpensa και Linate), η Ρώμη (Fiumicino), η Μπολόνια και το Τορίνο, προσφέροντας στους επιβάτες πιο ευέλικτες και ταχύτερες διαδικασίες ασφαλείας.
























