Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο της Τζακάρτα – Πάνω από 22.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από τις αναστολές και τις ακυρώσεις
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στην Ινδονησία μετά την έντονη δραστηριότητα του ηφαιστείου Άνακ Κρακατόα, με τις επιπτώσεις να επηρεάζουν και τις αεροπορικές μετακινήσεις.
Οι αρχές ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία έξι αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και το διεθνές αεροδρόμιο Σουκάρνο-Χάτα της Τζακάρτα, μετά την παρουσία ηφαιστειακής στάχτης στον εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, εκτός από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ανεστάλη η λειτουργία ακόμη τριών αεροδρομίων στην Τζακάρτα, καθώς και των διεθνών αεροδρομίων του Μπαντούνγκ και του Ραντίν, κοντά στην Μπαντάρ Καμπούνγκ στη Σουμάτρα.
Έως τις 09:30 η αναστολή πτήσεων στην Τζακάρτα
Το διεθνές αεροδρόμιο Σουκάρνο-Χάτα ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις θα παραμείνουν σε αναστολή έως τις 09:30 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα, δηλαδή έως τις 05:30 ώρα Ελλάδας.
Η απόφαση αποτέλεσε παράταση του μέτρου που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και είχε επηρεάσει 33 πτήσεις, μεταξύ των οποίων και διεθνή δρομολόγια.
Η αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε όταν εντοπίστηκε ηφαιστειακή στάχτη στον εναέριο χώρο γύρω από το αεροδρόμιο. Το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία στάχτης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να παραταθεί το κλείσιμο.
Συνολικά, περισσότεροι από 22.000 επιβάτες έχουν επηρεαστεί από τις αναστολές, ενώ 209 πτήσεις έχουν επηρεαστεί, κυρίως σε δρομολόγια από και προς τη Σιγκαπούρη.
Προβλήματα καταγράφηκαν επίσης σε πτήσεις προς προορισμούς όπως η Ντόχα, το Σίδνεϊ και η Κουάλα Λουμπούρ. Παράλληλα, τουλάχιστον 16 εσωτερικές πτήσεις προς το Μπαλί ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές του αεροδρομίου.
Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα
Το Άνακ Κρακατόα εξερράγη αργά την Παρασκευή και εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα. Η έκρηξη προκάλεσε πίδακες λάβας, ενώ η γεωλογική υπηρεσία της Ινδονησίας έκανε λόγο για ιδιαίτερα δυνατούς ήχους και δονήσεις που έγιναν αισθητοί σε διάφορες περιοχές.
Οι αρμόδιες αρχές, πάντως, διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι.
Το Άνακ Κρακατόα είναι ενεργό ηφαίστειο στο Στενό της Σούντα, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομά του σημαίνει «Παιδί του Κρακατόα» και το ηφαίστειο αναδύθηκε από τη θάλασσα το 1927, μέσα στην καλντέρα του Κρακατόα, του ηφαιστειακού νησιού που καταστράφηκε από την ιστορική έκρηξη του 1883.
















