Προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις αναμένονται στην Ιταλία την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, λόγω μιας σειράς τετράωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που αναμένεται να επηρεάσουν τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και υπηρεσίες σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας.
Η ENAV, ο ιταλικός πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας, επιβεβαίωσε την πανεθνική απεργία που έχει προκηρύξει η Uiltrasporti, από τις 13:00 έως τις 17:00.
Την ίδια περίοδο, τοπικές κινητοποιήσεις προσωπικού της ENAV έχουν προγραμματιστεί στα αεροδρόμια Μιλάνο–Λινάτε, Νάπολη, Μπολόνια και Μπάρι, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων κατά τη διάρκεια του τετράωρου. Οι απαραίτητες υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται, όπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία.
Απεργίες και σε Φλωρεντία και Πίζα
Ξεχωριστή τετράωρη απεργία έχει προγραμματιστεί από τις 13:00 έως τις 17:00 στα αεροδρόμια της Φλωρεντίας και της Πίζας.
Η κινητοποίηση, την οποία έχει προκηρύξει η USB Lavoro Privato, αφορά εργαζομένους των Toscana Aeroporti, GH Toscana και Consulta. Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει η συνδικαλιστική πλευρά είναι οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας, η στελέχωση, οι υποδομές και ο εξοπλισμός, η εκπαίδευση, τα ωράρια και η ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
Ποιες ώρες προστατεύονται οι πτήσεις
Η ιταλική νομοθεσία για την πολιτική αεροπορία προβλέπει συγκεκριμένες προστατευμένες χρονικές ζώνες κατά τη διάρκεια απεργιών. Σύμφωνα με την ENAC, οι πτήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται κανονικά από τις 07:00 έως τις 10:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.
Παράλληλα, ορισμένες βασικές αεροπορικές υπηρεσίες διατηρούνται και εκτός των συγκεκριμένων ωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται συγκεκριμένες συνδέσεις με νησιά και διηπειρωτικά δρομολόγια, καθώς και πτήσεις έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Οι επιβάτες που έχουν προγραμματισμένη πτήση από ή προς την Ιταλία στις 30 Σεπτεμβρίου καλό είναι να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο, ιδιαίτερα εάν η αναχώρηση ή η άφιξη είναι μεταξύ 13:00 και 17:00.
Οι κινητοποιήσεις της 30ής Σεπτεμβρίου έρχονται λίγο πριν από νέα προβλήματα στις μεταφορές της Ιταλίας, καθώς στις 2 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική απεργία, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες από τις 11:00 έως τις 14:00.






















