Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να βυθίσουν ένα Airbus A300 στα νερά του Αιγαίου, έξω από το Κουσάντασι, με σκοπό τους να αυξήσουν τα θέλγητρα του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή…

Το παροπλισμένο Airbus A300 στάλθηκε στο βυθό της θάλασσας στις 4 Ιουνίου στα ανοικτά του δημοφιλούς θερέτρου στο Κουσάντασι στο Αϊδίνι. Η βύθιση του γιγαντιαίου αεροπλάνου, με άνοιγμα φτερών 44 μέτρα και μήκος 54 μέτρα, έχει ως στόχο τη δημιουργία τεχνητού υφάλου για καταδύσεις, ασχολία εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους πιο έμπειρους δύτες.

Μόλις βυθίστηκε το αεροσκάφος, το σκεπτικό ήταν να λειτουργήσει σαν ύφαλος, να γίνει μαγνήτης για την υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα. Το 36χρονο αεροσκάφος είχε αγοραστεί από το δήμο του Αϊδινίου, από μια ιδιωτική αεροπορική επιχείρηση έναντι ποσού 100.000 ευρώ περίπου.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε το Κουσάντασι κέντρο του καταδυτικού τουρισμού», δήλωσε ο δήμαρχος του Αϊδινίου, Εζλέμ Τσερτσιόγλου. “Ο στόχος μας είναι η προστασία της υποβρύχιας ζωής. Και με αυτούς τους στόχους στο μυαλό, έχουμε γίνει μάρτυρες σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου”.

Το βίντεο που συνοδεύει το άρθρο αυτό δείχνει τη διαδικασία βύθισης του αεροσκάφους που μετά την καριέρα του στους αιθέρες, βρίσκει χρησιμότητα στο βυθό…