Το παρθενικό του εμπορικό ταξίδι, έστω και με καθυστέρηση τριών ολόκληρων ετών, έκανε χθες το υπερσύγχρονο επιβατικό αεροσκάφος «Dreamliner» της Boeing. Πρόκειται για την πτήση τσάρτερ των ιαπωνικών αερογραμμών «All Nippon» (ΑΝΑ) από το Τόκιο με προορισμό το Χονγκ Κονγκ, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Επισημαίνεται, ότι η πρώτη εμπορική πτήση του «Dreamliner» είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα του 2008, πλην, όμως, τα προβλήματα που αντιμετώπισε το νέο αεροσκάφος της Boeing κατά τη διάρκεια των δοκιμών οδήγησαν σε αλλεπάλληλες αναβολές του πρώτου ταξιδιού με επιβάτες. Στην τελευταία αποτυχημένη δοκιμαστική πτήση του «Dreamliner», τον περασμένο Νοέμβριο, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην καμπίνα των επιβατών. Η Boeing υποστηρίζει ότι το μεσαίου μεγέθους «Dreamliner», που μπορεί να μεταφέρει από 210 μέχρι 290 επιβάτες, διαθέτει τα μεγαλύτερα παράθυρα απ’ όλα τα επιβατικά αεροσκάφη της αγοράς και τεχνολογία για τη διατήρηση της υγρασίας στην καμπίνα σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά και πιο καθαρό αέρα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός φέρεται να συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου οι επιβάτες να αφικνούνται στους προορισμούς τους αισθανόμενοι αναζωογονημένοι.

 

Σύμφωνα με την Boeing, το «Dreamliner» καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα απ’ ό, τι τα άλλα επιβατικά αεροσκάφη του ίδιου μεγέθους χάρη στους δύο κινητήρες νέας τεχνολογίας που διαθέτει, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.

 

Για την πρώτη πτήση του «Dreamliner», η ΑΝΑ έβγαλε σε δημοπρασία έξι εισιτήρια business class, ένα εκ των οποίων πωλήθηκε έναντι 34.000 δολαρίων στον επιχειρηματία Ντίνο Μπερτούτσιο. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι κατά λάθος έβαλε ένα επιπλέον μηδενικό ψηφίο στη δημοπρασία που διεξήχθη μέσω Διαδικτύου. «Παρ’ όλα αυτά είμαι πολύ χαρούμενος», δήλωσε στη Wall Street Journal λίγα λεπτά πριν από την αναχώρηση της πτήσης. «Είναι ένα όνειρο για μένα ότι θα αποτελέσω μέρος της Ιστορίας της αεροναυπηγικής», πρόσθεσε ο κ. Μπερτούτσιο.