«Επί ποδός» βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες, καθώς άρχισε η θερινή περίοδος, το σημαντικότερο χρονικό διάστημα επιχειρησιακής λειτουργίας των  εταιρειών κατά τη διάρκεια του οποίου αυξάνεται γεωμετρικά η επιβατική κίνηση  και πραγματοποιείται σχεδόν το 65% του συνολικού τζίρου τους.  

Φέτος, η ζήτηση σε χρονοθυρίδες(slots) έχει βελτιωθεί κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και έχουν υποβληθεί συνολικά 170 αιτήματα, έναντι 155 πέρυσι, γεγονός που πιστοποιεί το έντονο ενδιαφέρον για την τουριστική σεζόν.

Η αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται αποδίδεται στην απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, η οποία αποφέρει το πλεονέκτημα της  πτώσης των τιμών εξαιτίας του ανταγωνισμού που δημιουργήθηκε για τους ελκυστικούς προορισμούς της θερινής περιόδου. Αυτό φαίνεται στα περιφερειακά αεροδρόμια που αποτελούν ελκυστικές εναλλακτικές προτάσεις για απευθείας συνδέσεις με πόλεις του εξωτερικού επειδή προσφέρουν φθηνότερα τέλη προσγείωσης και απογείωσης.

Σε σχέση με το «Ελ. Βενιζέλος»,  το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι φθηνότερο κατά 30%  και έχει συνδεθεί τον τελευταίο χρόνο με 14 νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με δρομολόγια των εταιρειών Ryanair, Aeroflot, Turkish Airlines, Smart Wings, Easy Jet και Aegean. Και φυσικά η τάση είναι αυξητική εφόσον αναμένονται συνδέσεις και με νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η Aegean Airlines από την 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς το Τελ Αβίβ- δρομολόγιο που ήδη πραγματοποιεί η Olympic Air, η οποία μάλιστα από τις 9 Μαρτίου θα αυξήσει σε τέσσερις της εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Ισραηλίτικη πρωτεύουσα.  Το ενδιαφέρον προκύπτει από τα επιβατικά στοιχεία του 2011, οπότε υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, αφού οι διανυχτερεύσεις Ισραηλιτών στη Θεσσαλονίκη, πενταπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 59.500, από 12.500 το 2010.

Η Olympic Air την θερινή περίοδο θα πραγματοποιεί δύο καθημερινές πτήσεις στο δρομολόγιο Αθήνα -Άμστερνταμ

Η Turkish Airlines  πύκνωσε τις πτήσεις της για Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη από 4 την εβδομάδα σε 6 μέσα στον Απρίλιο, ενώ για το καλοκαίρι ενδέχεται να έχουν  γίνει και καθημερινές. Έντονη δραστηριότητα εμφάνισαν  και οι Ιρλανδοί της Ryanair καθώς μετά την Πάφο της Κύπρου σκοπεύουν να δημιουργήσουν μίνι βάση και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η  ιρλανδική εταιρεία συνδέει τη Θεσσαλονίκη με 12 διεθνείς προορισμούς.  Οι δημοφιλέστεροι  προορισμοί που ετοιμάζονται να δεχτούν τις περισσότερες συνδέσεις και από εταιρείες χαμηλού κόστους είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος στα Χανιά αναμένονταν περίπου 4.000 επισκέπτες από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και την Πολωνία, ενώ η Ρόδος και η Κως έχουν τη μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών από όλη την Ευρώπη. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο και Κέρκυρα, προορισμοί για τους οποίους οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν απευθείας πτήσεις με Βρυξέλες, Αγία Πετρούπολη, Ρώμη και Μιλάνο

Το υπό διαμόρφωση σκηνικό στην ελληνική αγορά αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια  της ετήσιας συνάντησης των στελεχών της Olympic Handling, που έλαβε χώρα πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και συμμετείχαν υψηλόβαθμα  στελέχη αεροπορικών εταιρειών, τα οποία υπέγραψαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στις τριήμερες εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Ryanair, Transavia, Austrian Airlines, Singapore Airlines, Air China, Czech Holidays, Cyprus Airways, Olympic Air, Aegean Airlines, ELAL, Sundor, XL Germany, Danube Wings, Iberia, Alba Star και άλλες, όπως επίσης αντιπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών κι εκπρόσωποι εταιρειών Cargo και Business Aviation.