Δώδεκα αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet και της Ryanair, δεν θα αιφνιδιάζουν πλέον τους καταναλωτές, που πληρώνουν με χρεωστική κάρτα, με χρεώσεις την τελευταία στιγμή, ανακοίνωσε ο οργανισμός OFT (Office of Fair Trading).

Οι αερομεταφορείς συμφώνησαν να συμπεριλάβουν τις προσαυξήσεις στην τιμή του εισιτηρίου, στην αρχή της διαδικασίας της κράτησης και όχι στο τέλος.

Οι αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν επίσης, οι επιβαρύνσεις για τις πιστωτικές κάρτες να γίνουν σαφέστερες και να βρίσκονται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κράτησης, πρόσθεσε ο OFT.

Οι αεροπορικές Aer Lingus, Eastern Airways, EasyJet, German Wings, Jet2,  Lufthansa, Ryanair, Wizz Air, BMI Baby, Flybe, Thomas Cook και Thomson (TUI), τέθηκαν υπό νομικό έλεγχο από τον OFT και συμφώνησαν να αλλάξουν τις πρακτικές τους.

Ο Clive Maxwell, διευθύνων σύμβουλος του OFT, ανακοίνωσε πως «Είναι σημαντικό το κόστος που παρουσιάζεται, όταν ψάχνει κάποιος για μια πτήση, να είναι πραγματικό και να μην εκπλήσσεται στη συνέχεια από επιπλέον χρεώσεις.”

Ο OFT δήλωσε επίσης, πως οι χρεωστικές κάρτες δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον χρέωση, καθώς οι κάρτες αυτές είναι το «ισοδύναμο των μετρητών στο διαδίκτυο» και έτσι οι αρχικές τιμές πρέπει να είναι οι τιμές που θα πληρώσουν τελικά οι καταναλωτές.

Ωστόσο, ο OFT τόνισε πως μπορούν να επιβάλλονται επιβαρύνσεις για τις πιστωτικές κάρτες, γιατί η διαδικασία είναι πιο δαπανηρή.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κάνει ήδη τις σχετικές αλλαγές στην τιμολόγησή τους στις ιστοσελίδες τους.

Ο Maxwell, δήλωσε: «Κάναμε σαφές από την αρχή ότι θα χρησιμοποιούσαμε όλες τις δυνάμεις μας για να επιβληθούμε, ακόμα και να φτάσουμε στα δικαστήρια, αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τις αεροπορικές εταιρείες προτού στραφούμε στη δικαιοσύνη.»