Οι αερομεταφορείς, πιστεύοντας ότι εκτός από τον έρωτα και η οικονομική τους επιβίωση περνάει από το στομάχι, αναζήτησαν και μίσθωσαν τους διασημότερους σεφ του κόσμου, έδωσαν τη δυνατότητα στους επιβάτες τους να επιλέξουν τι ακριβώς θέλουν να φάνε ενόσω θα ταξιδεύουν προς τον προορισμό τους. Αυτό, όμως, δεν έλυσε τα προβλήματα. Σήμερα, λοιπόν, αναζητούν την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά της εταιρείας και την απόλαυση του επιβάτη.

Τα στοιχεία που παραθέτουν οι εταιρείες είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Η Delta Air Lines πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να «αδυνατίσει» τις μπριζόλες κατά 28 γραμμάρια εξοικονομώντας 250.000 δολ. ετησίως. Κάθε βήμα στην πορεία ενός τροφίμου από την κουζίνα στο τραπεζάκι του αεροσκάφους αυξάνει τις δαπάνες της αεροπορικής εταιρείας σημαντικά μόνο και μόνο εξαιτίας της τεράστιας κλίμακας της παραγωγικής διαδικασίας. Το «πρώτο πιάτο» συνήθως εκπροσωπεί το 60% του συνολικού κόστους του γεύματος, σύμφωνα με υπολογισμούς της Delta Airlines, τα απεριτίφ το 17%, οι σαλάτες το 10% και το γλυκό το 7%.

Η αμερικανική εταιρεία υπολόγισε, επίσης, ότι αφαιρώντας μία φράουλα από κάθε σαλάτα που σερβίρεται στην πρώτη θέση στις εσωτερικές πτήσεις θα εξοικονομήσει 210.000 δολ. ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Delta διανέμει στο επιβατικό κοινό 61 εκατ. μικρά σακούλια με ξηρούς καρπούς και ισάριθμα πρέτσελ. Η αύξηση της τιμής των φιστικιών κατά 1% θα επιβάρυνε την Delta με 610.000 δολ. κατ’ έτος.

Και βέβαια το παράδειγμα της οικονομικής σωφροσύνης το ακολουθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες, οι περισσότερες ποιούμενες την ανάγκη φιλοτιμία.

Όπως και να έχει, οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται ότι πιστεύουν πως ο επιβάτης που απήλαυσε το φαγητό του αεροσκάφους θα επιστρέψει. Κατά πόσο ευσταθεί αυτό, θα το μάθουμε μετά από χρόνια.