Προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μέσω της κατάθεσης σχεδίου νόμου από τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη.


Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν επεξεργασθεί έναν έγγραφο πολιτικής για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε σχέση, άλλωστε, με τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, η αξιοποίηση τους αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιό τους αφορά το Υπουργείο.


Εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα παραδοθεί το σχετικό έγγραφο πολιτικής, δηλαδή η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ.


Το θέμα της αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων είχε απασχολήσει τον Κωστή Χατζηδάκη και κατά την προηγούμενη θητεία του, οπότε και τόνιζε ότι τα αεροδρόμια δεν μπορούν να αποτελούν απλά διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης αλλά πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.


Τα αεροδρόμια χωρίζονται σε τρεις ομάδες οι οποίες και θα αξιοποιηθούν μαζί:
-Κερκύρας «Ι. Καποδίστριας», Μυκόνου και Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος».
-Ακτίου Πρέβεζας, Καρπάθου, Ικαρίας «Ίκαρος», Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης».
-Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», Ρόδου «Διαγόρας», Χίου «Όμηρος».


Ο τομέας των τοπικών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία αυτά της Θεσσαλονίκης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Ελλάδας και αποτελεί εμπορική είσοδο των Βαλκανίων, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει την πλειοψηφία του διεθνούς τουρισμού.