Η Boeing και η Mubadala Aerospace ανακοίνωσαν την υπογραφή δεκαετούς συμβολαίου για την Strata Manufacturing, τμήμα της Mubadala Aerospace που ειδικεύεται στην κατασκευή αναβαθμισμένων συνθετικών τμημάτων αεροσκαφών, με έδρα το Al Ain.


Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή τμημάτων για τα 777 και 787 Dreamliner της Boeing. Επιπρόσθετα, οι εταιρείες ανακοίνωσαν την στρατηγική τους συνεργασία η οποία αναγάγει την Strata σαν τον μελλοντικό προμηθευτή του κάθετου σταθερού του Dreamliner, ενός βασικού στοιχείου στο πιο αναβαθμισμένο αεροπορικό πρόγραμμα της Boeing.


Τα συγκεκριμένα επιτεύγματα δημιουργούν δυνατό δεσμό ανάμεσα στις Boeing και Mubadala. Να σημειώσουμε ότι η τελευταία αποτελεί επιχειρηματική μονάδα της Mubadala Development Company, που εδρεύει στο Abu Dhabi, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το όχημα ανάπτυξης και επενδύσεων της κυβέρνησης του Abu Dhabi. Στόχος των Αράβων επενδυτών είναι η δυναμική είσοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσω του Abu Dhabi, στην αγορά της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και να καταστεί η περιοχή βιομηχανικός κόμβος.


Στα πλαίσια του πρώτου απευθείας συμβολαίου της Boeing στον Αραβικό κόσμο, η Strata θα αναλάβει την κατασκευή των ουραίων πτερυγίων για το 777 και το κάθετο σταθερό για το 787 Dreamliner. Η Boeing έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία προώθησης εργαλείων, μηχανών, επιχειρησιακής εκπαίδευσης ώστε η Strata να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις πρώτες παραδόσεις από τις αρχές του 2013.


Η τελευταίες ανακοινώσεις αποτελούν την συνέχεια των αρχικών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί κατά τη διάρκεια του Dubai Airshow του 2011 και οι οποίες προέβλεπαν την μετατροπή της Strata σε προμηθευτή επιπέδου Tier 1 για την Boeing.