Στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται η χάραξη της νέας πολιτικής, που θα πρέπει να υιοθετηθεί, ώστε να τονωθεί ο τουρισμός.


Ειδικότερα το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί έναν από τους ακριβότερους προορισμούς για τις αεροπορικές εταιρείες με άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Από την άλλη μεριά, τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θεωρούνται φθηνοί προορισμοί και προσελκύουν τις εταιρείες Low Costs. Ο κ. Τελώνης τονίζει πως η «ψαλίδα» των τελών ανάμεσα στα αεροδρόμια πρέπει να κλείσει, ώστε να υπάρχει μια ενιαία και δελεαστική τιμολόγηση ικανή να προσελκύσει τις αεροπορικές εταιρείες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να αυξηθούν τα τέλη στα περιφερειακά αεροδρόμια. Όμως πέραν των τελών, αναφέρει ο πρόεδρος του HATTA, θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία αποτελούν δυσφήμιση για την Ελλάδα.


Χαρακτηριστικά ο κ. Τελώνης αναφέρει πρόσφατο περιστατικό με ξένους τουρίστες που έφθασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης με κρουαζιερόπλοιο, όπου και ξεκίνησε να εφαρμόζεται με επιτυχία ο θεσμός του Home Porting και μόλις μετέβηκαν στο τοπικό αεροδρόμιο αμέσως άρχισαν μέσω του Διαδικτύου να αναρτούν εικόνες ντροπής από τους χώρους του αεροδρομίου, ενώ δεν έλειψαν και σχόλια για το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης. Όσον αφορά το Ελευθέριος Βενιζέλος υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ, λήγει το 2026. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατεύθυνση για το θέμα του αεροδρομίου της Αθήνας είναι πρώτα να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης έως το πολύ 20 χρόνια, κάτι που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ. Κατόπιν, θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέχρι του 21% από το συνολικά 55% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο. Ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο έχει ήδη εκδηλώσει η Fraport. Πάντως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει χαραχθεί η νέα πολιτική για τις αερομεταφορές και σύμφωνα με τον κ. Τελώνη αναμένεται να βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό.