Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να δείχνουν τάσεις φυγής από την ελληνική αγορά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους τοπικούς φορείς.


Η επιβατική κίνηση εσωτερικού παρουσιάζει απώλειες 9,5% στο πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το ίδιο χρονικό διάστημα απώλειες παρουσιάζει και η επιβατική κίνηση εξωτερικού η οποία, ωστόσο περιορίζεται στο 3,4%.


Τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης δείχνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας αλλά και την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στους τουρίστες. Ειδικότερα το πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου στο σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων «πέταξαν» στο εσωτερικό της χώρας 7,8% λιγότερα αεροσκάφη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αφίξεις εσωτερικού ήταν μειωμένες κατά 8,8% και διαμορφώθηκαν σε 2.557.662 επιβάτες (από 2.804.012 το αντίστοιχο περσινό διάστημα) ενώ καθίζηση 9,5% είχαν οι αναχωρήσεις επιβατών εσωτερικού από το σύνολο των αεροδρομίων (διαμορφώθηκαν σε 2.560.210. από 2.828.448 επιβάτες).


Στο εξωτερικό δίκτυο παρουσιάστηκαν και πάλι απώλειες απλά είναι περιορισμένες σε σχέση με το εσωτερικό. Συγκεκριμένα οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 5,6% (126.732 από 134.301 πτήσεις). Οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό ήταν 8.940.965 στο σύνολο των αεροδρομίων από 9.256.980 επιβάτες το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2011, μείωση 3,4%.


Μικρότερες απώλειες της τάξης του 3,2 παρουσίασαν οι αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού δικτύου οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 8.361.108 στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας (έναντι 8.640.667 το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Η χειμερινή περίοδος Με λιγότερες αεροπορικές εταιρείες και λιγότερες συνολικά πτήσεις θα ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος στην αεροπορική αγορά κυρίως στο αεροδρόμιο της Αθήνας.


Από τις αρχές Οκτωβρίου πολλές αεροπορικές εταιρείες είτε αποχωρούν είτε μειώνουν σημαντικά την «παρουσία» τους στην χώρα μας. Η κίνηση αναμένεται να είναι περιορισμένη και τους επόμενους μήνες ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο ερχόμενος Χειμώνας θα είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος για τις αεροπορικές μεταφορές με την χώρα μας να πλήττεται ήδη από αποχωρήσεις τριών εταιρειών και την περικοπή της απευθείας γραμμής προς Ν. Υόρκη.


Την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά ανακοίνωσε η Singapore Airlines, η οποία δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα για περίπου 40 χρόνια. Αλλά και η αμερικανική Delta γνωστοποίησε πως από το Φθινόπωρο θα διακόψει τα δρομολόγια Αθήνα – Νέα Υόρκη, ενώ σε αντίστοιχη απόφαση κατέληξε και η Ryanair η οποία από τις 2 Οκτωβρίου αναστέλλει όλα της δρομολόγια προς Κω και Ρόδο.


Επίσης, η British Air-ways ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου προς τη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου 2012, ενώ η TAP Air Portugal ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου της από Αθήνα για Λισαβόνα στις 28 Οκτωβρίου 2012 που εκτελεί τρεις φορές την εβδομάδα.