Περίπου 1,1 εκατ. λιγότερους επιβάτες φιλοξένησε το πρώτο οχτάμηνο του 2012, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ακόμα και τον Αύγουστο, που κατά κανόνα σημειώνεται αύξηση αεροπορικών αφίξεων στη χώρα μας, σημειώθηκε μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 10,5% σε σχέση με πέρυσι.

Της Χριστίνας Βασιλειάδη

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και της πολιτικής αστάθειας που επικράτησε, οι απώλειες έφτασαν τους 400.000 επιβάτες. Οι επιβάτες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 13,1% στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού στο ίδιο διάστημα, μειώθηκαν κατά 8,7%.

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες, καθώς είθισται η επιβατική κίνηση να είναι μικρότερη κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει εντελώς ή έχουν μειώσει τα δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Οι αποχωρήσεις αεροπορικών εταιρειών από την χώρα μας, οδήγησαν τη διοίκηση του ΔΑΑ στην παροχή κινήτρων προς τις εταιρείες. Με τα κίνητρα αυτά, η συνολική οικονομική υποστήριξη που θα δοθεί στις αεροπορικές εταιρείες, θα φτάσει στο 30% των αεροναυτιλιακών χρεώσεων του ΔΑΑ για τη χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα προσφέρονται: έκπτωση 15% στα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, προκειμένου να διατηρηθούν τα δρομολόγια των εταιρειών, κίνητρο μετεπιβιβαζόμενων επιβατών, από 5 – 15 € για κάθε μετεπιβιβαζόμενο επιβάτη, ειδικό κίνητρο για έκδοση χαμηλών ναύλων από τις αεροπορικές εταιρείες με έκπτωση στις αεροναυτιλιακές χρεώσεις αλλά και ετήσιο κίνητρο πληρότητας δρομολογίων.

Επειδή όμως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο ο ελληνικός αεροπορικός κλάδος, αλλά και ο ευρωπαϊκός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά από προτάσεις, που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κλάδου αεροπορικών μεταφορών, την πρόσβαση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, την εξεύρεση λύσεων για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να συναφθούν συμφωνίες με βασικούς εταίρους του αεροπορικού κλάδου που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νοτιοανατολική Ασία. Επιπλέον, προτείνει να ολοκληρωθούν έως το 2015, συμφωνίες αεροπορικών μεταφορών με γειτονικές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Τυνησία, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις εν δυνάμει αυτές συνεργασίες, ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ ετησίως. Τέλος, θα πρέπει να υπογραφούν βιομηχανικές και τεχνολογικές συμφωνίες με βασικούς εταίρους, σε τομείς όπως η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, η ασφάλεια και η πιστοποίηση των αεροναυπηγικών προϊόντων.