Το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama διοργανώνει για το Σαββατοκύριακο 20 & 21 Απριλίου 2013 (κόστος ταξιδιού κατ’ άτομο σε δίκλινο: 150€) μια πολιτισμική – γαστρονομική διαφυγή στην πανέμορφη Αιτωλοακαρνανία για να γνωρίσετε τον τόπο, μέσα από τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του, τα μνημεία του, την τέχνη, τα προϊόντα που παράγει  η περιοχή, τις παραδοσιακές γεύσεις και τα κρασιά της, αλλά και να βρεθείτε με τους ανθρώπους που  είναι πίσω από όλα αυτά. Θα γνωρίσετε τρεις ιστορικές όσο και μαρτυρικές πόλεις κατά την επανάσταση του 1821, έναν από τους ωραιότερους  υδροβιότοπους της Ελλάδας και ένα προϊόν που τιμά την Ελλάδα διεθνώς, το αυγοτάραχο.

DΠερί γαστρονομίας 

Η Γαστρονομία, η κουζίνα &  η γεύση κάθε λαού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού του. Γύρω από ένα τραπέζι, τις ώρες αυτές της κοινής χαλαρωτικής συνεύρεσης της οικογένειας, της παρέας, της κοινωνικής ομάδας συζητιούνται τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το ανθρώπινο γένος.

Εμείς που αγαπάμε αυτές τις στιγμές συλλογικής δραστηριότητας και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε τα μικρά γευστικά διαμαντάκια που προσφέρει η Ελλάδα,  θα βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι, σε ένα ταξίδι που  μπορεί να μας δώσει χαρά, να εξυψώσει το πνεύμα μας και να αφυπνίσει τις αισθήσεις μας.

Ποιοί είμαστε 

Είμαστε μια ομάδα ανήσυχων ανθρώπων που αγαπάμε το καλό φαγητό, το κρασί, τις εκδρομές, το καλό θέατρο και τις τέχνες.

Θα γνωρίσουμε μαζί τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και της επαρχίας, τα τοπικά προϊόντα, τους παραγωγούς, τα οινοποιία και θα είμαστε εκεί στα σπουδαιότερα γεγονότα που έχουν να κάνουν με τη γαστρονομία και τον πολιτισμό που  προβάλλεται μέσα από τα μουσεία, τα μνημεία, τα έθιμα αλλά και τις φυσικές ομορφιές του κάθε τόπου.  

Είμαστε εναλλακτικοί;

Ναι, γιατί οι προτάσεις μας στοχεύουν πάντοτε το αυθεντικό, το ειλικρινές, το τίμιο, ότι καλύτερο συμβαίνει στον τόπο μας που προάγει το γαστρονομικό πολιτισμό μας και όχι μόνον.

Γιατί σήμερα;

Γιατί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η οικονομία πρέπει να κινηθεί άμεσα και εμείς οφείλουμε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τους καλύτερους επαγγελματίες και να υποστηρίζουμε αυτούς που προωθούν τα ελληνικά προϊόντα και σέβονται τους καταναλωτές.

Ο σχεδιαστής και οικοδεσπότης των ταξιδιών, Τίμος Πετρίδης

Ένας  άνθρωπος  δημιουργικός και δραστήριος που μέσα από την πορεία του ως ιδιοκτήτης των εστιατορίων Καλλίστη και 1800 και ως Συνεργάτης του Gourmet Club, έχει συμβάλει στην προώθηση της γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο: Νωρίς το πρωί αναχώρηση οδικώς για το πολυβραβευμένο Οινοποιείο της Cavino στο Αίγιο. Πρόκειται για μία επιχείρηση που τιμά τη χώρα μας εξάγοντας το 74% της παραγωγής της σε 27 χώρες του κόσμου. Ο οινολόγος κ. Στέλιος Τσίρης θα μιλήσει για τα διάφορα στάδια παραγωγής από τον  τρύγο μέχρι την εμφιάλωση και θα ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις και τους χώρους του εργοστασίου. Η επίσκεψη στην Cavino θα κλείσει με  οινογνωσία 5 επιλεγμένων οίνων.

Στη συνέχεια αφού περάσουμε από τις Αλυκές Μεσολογγίου θα καταλήξουμε στη Τουρλίδα. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό νησάκι που ενώνεται με το Μεσολόγγι με μία  στενή λωρίδα γης μήκους 3 χλμ. Στη διαδρομή θα θαυμάσουμε τις πανέμορφες Πελάδες, τα Ιβάρια και τις ξύλινες βάρκες χωρίς καρίνα. Όλα συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό πάνω στη λιμνοθάλασσα.

Για το μεσημεριανό μας φαγητό έχουμε επιλέξει γευσιγνωσία στο μεζεδοπωλείο του κ. Γιώργου Καραπιπέρη «Το αυγό του Κόκορα». Το μενού, προσεκτικά φροντισμένο από τον Τίμο Πετρίδη, περιλαμβάνει τοπικούς ψαρομεζέδες και  ουζάκι. (Το Μενού μαςΠαστά: Λίγδες, μυξινάρια και γαυράκια, Χάβαρα (εφόσον υπάρχουν φράσκα)  ή χταπόδι, Σαλάτα με βραστό κολοκύθι, πατάτα χόρτα και λευκό ταραμά, Χορτόπιτα, Φρέσκος γόνος καλαμαράκι τηγανητό, «Φαγάκι στην κατσαρόλα» με σπανάκι ανιθοκρέμυδο και φρέσκια σουπιά, Μυξινάρια στο τηγάνι με ξύδι, Ούζο Τρικενέ).

Μετά το φαγητό, ακολουθεί ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο της πολύπαθης πόλης του Μεσολογγίου και θα περπάτημα στο γραφικό πεζόδρομο. Στη συνέχεια θα καταλήξουμε στη Ναύπακτο η οποία θα μας φιλοξενήσει απόψε. Χρόνος για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και λίγη ανάπαυλα και το βραδάκι βόλτα  στο κέντρο της πόλης με τις γκαλερί, τα μπαράκια τα καφέ και τα μαγαζιά της και προαιρετικά βραδινό φαγητό στο ενετικό λιμανάκι της Ναυπάκτου, στο εστιατόριο «Κουζίνα» της Μαρίας Λόη. (Το Μενού μας: Καλωσόρισμα με ζυμωτό ψωμί, σπιτική τυροκαυτερή, πάστα ελιάς & τοπικό τσίπουρο, Μυρωδάτη Ναυπακτιώτικη Χορτόπιτα, Σαλάτα με φρέσκα πράσινα λαχανικά ρόκα παρμεζάνα σύκο, φουντούκια  & μπαλσάμικο, Κλασικά μοσχαρίσια φιλετάκια της Μαρίας με σάλτσα κρασιού, μανιτάρια  και ριζότο ή Ο περίφημος Μουσακάς της Μαρίας, Εκμέκ Καταϊφι – Σοκολατόπιτα, Κρασί: Μαλαγουζιά (λευκό) , Νεμέα Αγιωργήτικο (κόκκινο) και Μαυροδάφνη της CavinoΤιμή 18€).

Κυριακή: Η μέρα μας ξεκινά με ένα πλούσιο πρωινό. Αμέσως μετά επισκεπτόμαστε το κάστρο της Ναυπάκτου για να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της γέφυρας και της χώρας της Ναυπάκτου. Στη συνέχεια αναχωρούμε για  τη λιμνοθάλασσα  του Αιτωλικού και τις αρχαίες Οινιάδες. Η ξενάγησή μας στον άγνωστο αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το εξαιρετικό Νεώριο λαξεμένα στους βράχους. Μετά την ξενάγηση επιστρέφουμε στο Αιτωλικό ακολουθώντας με το λεωφορείο τον περιφερειακό δρόμο του νησιού. Επόμενος σταθμός μας το Μουσείο της μεγάλης ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, το οποίο θα απολαύσουμε μέσα από την εξαίρετη ξενάγηση του κ. Σωτήρη Γερμανού.

Έχοντας μπει στο κλίμα του τόπου συνεχίζουμε με το λεωφορείο για το μικρό νησάκι του Ντολμά για να δούμε το μνημείο των πεσόντων και να βρεθούμε στο κέντρο της λιμνοθάλασσας. Για το μεσημεριανό φαγητό έχουμε επιλέξει την παραδοσιακή ταβέρνα του κ.  Γιώργου Μονόματου για ένα εξαιρετικό τελευταίο γεύμα με ολόφρεσκα προϊόντα του τόπου. Ο κ. Τρικαλινός θα μας μιλήσει για το πολύτιμο προϊόν του, το αυγοτάραχο και θα μας μυήσει στη γεύση του με ένα γενναιόδωρο κέρασμα. (Το Μενού μαςΚαλωσόρισμα με αυγοτάραχο Τρικαλινού, Χέλι  (Πετάλι) ψητό στη σχάρα, Πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι, Σαλάτα λάχανο, Χόρτα ανάμεικτα άγρια του βουνού, Λαβρακόπουλο στα κάρβουνα, Ντόπιος χαλβάς με αλεύρι και κανέλα, Κρασί: Αιγίοχος Ροδίτης  της Cavino, Τιμή 15€). Μετά το μεσημεριανό φαγητό επιστρέφουμε οδικώς στην Αθήνα 

Κόστος ταξιδιού κατ’ άτομο σε δίκλινο: 150 €

Επιβάρυνση μονόκλινου: 15 €

Το Cosmorama σας προσφέρει

Μεταφορές με πολυτελές λεωφορείο

Διανυκτέρευση σε επιλεγμένο boutique hotel στη Ναύπακτο

Ξεναγήσεις και δραστηριότητες όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα

Το μεσημεριανό φαγητό του Σαββάτου

Οινογνωσία στην Cavino

Ειδικές τιμές στα 2 προαιρετικά επιλεγμένα μενού που περιλαμβάνουν και κρασί