ryanair.2Η ultra low cost αεροπορική εταιρεία Ryanair δημιουργεί αεροπορική βάση στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2014, μπαίνοντας δυναμικά στην ελληνική αεροπορική αγορά, με σκοπό να αλλάξει τις μονοπωλιακές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τις Aegean και Olympic.

Αυτά ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εμπορικού τμήματος του αερομεταφορέα, David O’ Brien, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014, η ultra low cost αεροπορική εταιρεία Ryanair σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η βάση αυτή θα αποτελέσει την τρίτη βάση του ιρλανδικού αερομεταφορέα στην Ελλάδα, όπου θα υπάρχουν 2 αεροπλάνα και θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς 6 νέους προορισμούς: Χανιά, Λονδίνο (Στάνστεντ), Μιλάνο (Μπέργκαμο), Πάφος, Ρόδος και Θεσσαλονίκη. Η νέα βάση θα εξυπηρετεί 1,2 εκ. επιβάτες ετησίως, θα δημιουργήσει 1200 νέες θέσεις εργασίας* με πάνω από 150 πτήσεις εβδομαδιαίως, ενώ φιλοδοξεί να φέρει πάνω από 1.2 εκατ. επιβάτες ετησίως στην Αθήνα.

Ο κ. David O’ Brien, υπογράμμισε πως η δικαιολογία της κακής οικονομίας της Ελλάδας δεν αποτελεί απάντηση στο ερώτημα του γιατί η επιβατική κίνηση της Αθήνας – η οποία έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον – είναι τόσο μικρή, καθώς η Θεσσαλονίκη, είναι και αυτή ελληνική πόλη αλλά πάει πολύ καλύτερα από πλευράς επιβατικής κίνησης. «Οι τιμές στην Αθήνα πρέπει να κατέβουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. O’ Brien. «Οι 6 νέες διαδρομές μας με βάση την Αθήνα, θα επιτρέψουν στους Έλληνες καταναλωτές και επισκέπτες να ξεφύγουν από τα υψηλά κόμμιστρα των Aegean/Ολυμπιακής και αντ’ αυτού να απολαύσουν τα πραγματικά χαμηλά κόμιστρα την υποδειγματική συνέπεια και εξυπηρέτηση πελατών της Ryanair», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις αεροπορικής εταιρείας, η Ryanair θα φέρει στην Αθήνα 1,2 εκατ. επιβάτες το 2014, ενώ αναμένει αύξηση αυτού του αριθμού για το 2015, όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα.

ryanair.1

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιπλέον, ο διευθυντής Εμπορικού τμήματος ανακοίνωσε πως «για να γιορτάσει τη νέα της βάση στην Αθήνα και τις 6 νέες διαδρομές, η Ryanair, ξεκινάει εκπτώσεις σε θέσεις με τιμές που ξεκινάνε από 12 ευρώ, για ταξίδια στην Ευρώπη και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Οι θέσεις θα είναι διαθέσιμες έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου. Επειδή οι θέσεις είναι σε τρελά χαμηλές τιμές και θα τις “αρπάξουν” γρήγορα, παροτρύνουμε τους επιβάτες να τις κλείσουν άμεσα στην ιστοσελίδα www.ryanair.com».

Τα δρομολόγια της Ryanair από την Αθήνα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Χανιά – 4 ημερησίως
  • Λονδίνο – 2 ημερησίως
  • Μιλάνο – 2 ημερησίως
  • Πάφος – 2 ημερησίως
  • Ρόδος – 2 ημερησίως
  • Θεσσαλονίκη –  10 ημερησίως

 

Η απάντηση της Aegean

Ύστερα από την ανακοίνωση της Ryanair για τη δημιουργία βάσης στην Αθήνα, η Aegean δήλωσε τα εξής:

“Η σημερινή ανακοίνωση της Ryanair που αφορά στη δημιουργία βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τη λειτουργία μιας απόλυτα ανταγωνιστικής αγοράς, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, γεγονός που πάντοτε ισχυριζόταν η Aegean. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η συνένωση δυνάμεων των 2 ελληνικών αερομεταφορέων, της Aegean με την Olympic Air, ήταν απαραίτητη ώστε να δημιουργηθούν οι οικονομίες κλίμακας, για την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη ενός ελληνικού αερομεταφορέα, που θα εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνένωσης, διαθέτουμε πλέον και τα ποσοτικά εχέγγυα για να ανταγωνιστούμε και να αναπτυχθούμε περαιτέρω.

Είναι επίσης πολύ θετικό, ότι η σταθεροποίηση της χώρας μας και η σημαντική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, την καθιστούν πλέον πιο ελκυστική για επιπλέον δραστηριοποίηση ξένων αερομεταφορέων. Η Aegean έχει επενδύσει πολύ πριν και συστηματικά τα τελευταία 4 χρόνια, με 8 βάσεις στο κέντρο και την Περιφέρεια της χώρας και έχει συμβάλει καθοριστικά σε πολύ δύσκολες εποχές στην στήριξη και ανάπτυξη του τουρισμού. Παράλληλα, τόσο πριν όσο και μετά τη συνένωση με την Olympic Air, η Aegean έχει προσφέρει νέες πολιτικές χαμηλότερων ναύλων, όπως τις GoLight και Flex, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013. Οι πρωτοβουλίες αυτές βελτίωσαν σημαντικά το κόστος εισιτηρίου για τον Έλληνα καταναλωτή, τόσο στα κύρια δρομολόγια εσωτερικού, όσο και στις μικρές άγονες γραμμές. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό, η σωρευτική κίνηση των 2 εταιρειών στο εσωτερικό παρουσίασε σημαντική αύξηση 15% το δίμηνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης και μείωσης. Οι καταναλωτές το ξέρουν και το νιώθουν ήδη. Συνεχίζουμε δυναμικά με τα νέα δρομολόγια που έχουμε ανακοινώσει, έχοντας συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις φέρνοντας νέα οφέλη τόσο στους επιβάτες μας, όσο και στην οργάνωση και το προϊόν της εταιρείας μας”.

 

*Ο ACI βεβαιώνει περίπου 1000 θέσεις εργασίας σε διεθνή αεροδρόμια για κάθε 1 εκ. επιβάτες.