german-tourists1Αύξηση 9,6% σημείωσαν οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία για τα τουριστικά μεγέθη που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στο πρώτο μισό του έτους ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε κατά 15,4% ξεπερνώντας τα 7 εκατομμύρια. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5% φθάνοντας σε 541,2 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση μειώθηκε κατά 1,3% φθάνοντας σε 71,8 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής κατά 3,8% φθάνοντας σε 7,5 διανυκτερεύσεις. Μεταξύ των βασικών αγορών άντλησης επισκεπτών για τη χώρα η σημαντικότερη αύξηση της τάξης του 29% σε επίπεδο εισπράξεων παρουσιάσθηκε από τους Βρετανούς (481 εκατ. ευρώ).

Την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων τουριστών που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα, ωστόσο, διατήρησαν οι Γερμανοί (552,8 εκατ. ευρώ) παρά την πτώση κατά 3,3%. Οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα για λόγους αναψυχής ξόδεψαν περί τα 3 δισ. ευρώ, ενώ για επαγγελματικούς λόγους 320,5 εκατ. ευρώ. Πρώτη αγορά σε αφίξεις αναδείχθηκε στο εξάμηνο η Γερμανία με 713,8 χιλ. (αύξηση 1,9%) και δεύτερη η Βρετανία με 695,6 (αύξηση 33,8%). Σε ό,τι αφορά την ποσοστιαία κατανομή των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων ανά λιμάνι προορισμού για το πρώτο εξάμηνο την πρώτη θέση κατέλαβε ο Πειραιάς (ποσοστό 16,3%), τη δεύτερη η Σαντορίνη (13,7%), την τρίτη η Μύκονος (11,6%) και την τέταρτη η Κέρκυρα. Οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 5,8% και ανήλθαν στα 154 εκατ. ευρώ.

Οι επισκέπτες κρουαζιέρας για το εξάμηνο εκτιμώνται σε 821.000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και η σχετική υποχώρηση του αριθμού των στάσεων των διερχόμενων επισκεπτών είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή της αυξητικής τάσης των εισπράξεων από κρουαζιέρα παρόλο που ο αριθμός των αφικνούμενων ταξιδιωτών ενισχύθηκε σημαντικά.