Η συνταγματικότητα ή μη της παραχώρησης εκμετάλλευσης των αεροδρομίων σε ιδιώτες ήταν το θέμα που απασχόλησε την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τους προσφεύγοντες φορείς, ΟΣΥΠΑ, δήμους, δικηγορικούς συλλόγους, να υπεραμύνονται της αντισυνταγματικότητας των κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των αεροδρομίων για 42 χρόνια.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τίθεται και θέμα εθνικής κυριαρχίας. Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία “Fraport – Slentel LTD”, καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβαση του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί την αεροπορική βάσης της Σούδας), κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα αεροδρόμιο και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο.