Ρεκόρ φαίνεται ότι θα καταγράψει ο εξερχόμενος κινεζικός τουρισμός κατά τη φετινή Χρυσή Εβδομάδα της κινεζικής πρωτοχρονιάς, με 6 εκατ. κινέζους τουρίστες (σε ποσοστό 60% του συνόλου όσων θα ταξιδέψουν) να κάνουν διακοπές σε προορισμούς του εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα τουριστικά πρακτορεία της χώρας LY.com και Tuniu, συγκριτικά με τους προορισμούς του εσωτερικού, οι ξένες χώρες φαίνεται πως είναι αδιαμφισβήτητα πολύ πιο ελκυστικές για τους κινέζους τουρίστες, ενώ η τάση αυτή ενδέχεται να γίνει η νέα μόδα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Φέτος, οι περισσότεροι κινέζοι θα λείπουν από τις δουλειές τους λόγω της αργίας εορτασμού της Πρωτοχρονιάς, από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) έως το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου (6η ημέρα της Πρωτοχρονιάς). Η Πρωτοχρονιά αποτελεί την αντίστοιχη εορτή των Χριστουγέννων στο δυτικό κόσμο. Ωστόσο, οι Κινέζοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι, επιθυμώντας αποδράσεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ταξιδεύοντας όλο και συχνότερα σε προορισμούς του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εβδομάδας.

Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές απαιτήσεις των κινέζων τουριστών, αυτές παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις. Πολλοί δεν ικανοποιούνται πια απλώς από τα ψώνια και το να βγάζουν φωτογραφίες. Τώρα πια αναζητούν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες και στρέφονται όλο και περισσότερο στην κρουαζιέρα, σε μια καινούρια αγορά για τη χώρα. Ενδεικτικά, το τουριστικό πρακτορείο LY.com αναφέρει ότι οι ταξιδιώτες που κάνουν κρουαζιέρα έχει αυξηθεί κατά 39,64% από πέρυσι. Παράλληλα, οι τουρίστες αυτοί απαιτούν καλύτερη φιλοξενία, αλλάζοντας το πρότυπο διακοπών που ήταν δημοφιλές μέχρι σήμερα (ακριβά ψώνια και διαμονή σε φθηνά ξενοδοχεία).

Για τη Χρυσή Εβδομάδα του 2016, η ζήτηση για ξενοδοχεία με υψηλή βαθμολογία ξεπέρασε τις προσδοκίες, με περισσότερους από το 60% να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο τεσσάρων ή 5 αστέρων.