Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου το 1976, δύο Concorde, ένα από την British Airways και ένα από την Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα και έγιναν οι πρώτες εμπορικές υπερηχητικές πτήσεις του αεροσκάφους με επιβάτες με εισιτήριο.

Η εκτόξευση της British Airways απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Heathrow του Λονδίνου με προορισμό το Μπαχρέιν, ενώ η πτήση της Air France έφυγε από το αεροδρόμιο Orly του Παρισιού για την Βραζιλία με μια στάση στη Σενεγάλη.

on-november-29-1962-the-governments-of-france-and-great-britain-signed-a-concord-agreement-to-build-a-supersonic-jet-liner-hence-the-name-of-the-plane-that-resulted-concorde

Πλέον θα είναι επισκέψιμο από το κοινό το πρώτο Concorde που προσγειώθηκε σε αμερικανικό έδαφος, ανοίγοντας το δρόμο για υπερατλαντικές πτήσεις για τους πλούσιους και τους διάσημους.

Το πρωτότυπο αεροσκάφος βοήθησε να πειστούν οι αμερικανικές Αρχές πως ήταν ασφαλές και μετά την «αποστράτευση» του αεροσκάφους του 1975, το εσωτερικό του αποκαθίσταται στην μορφή που είχε στην άνθισή του.

more-than-a-dozen-airlines-from-around-the-world-placed-orders-for-the-jet

Το αεροσκάφος 102-F-WTSA παρέμεινε επί μια δεκαετία στο αεροδρόμιο Ορλί, έξω από το Παρίσι και πλέον αποκαθίσταται με τη βοήθεια Βρετανών δωρητών για να ξαναβρεί την παλιά λάμψη του.

Κάποτε ήταν μόνο ένα άδειο κουφάρι αλλά ήδη το κόκπιτ έχει αποκατασταθεί και θυμίζει την εποχή που οι πρωτοπόροι πιλότοι το κυβερνούσαν, πριν από 40 χρόνια.

Το Concorde πετούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και μετέφερε τους επιβάτες του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε τρεισήμισι ώρες – τη μισή ώρα σε σχέση με τα άλλα αεροσκάφη.

the-engine-selected-to-power-the-concorde-was-the-olympus-593-turbojet-developed-by-bristol-siddeley-and-snecma

Στην άνθισή του μετέφερε σταρ του σινεμά, μουσικούς και πολιτικούς πάνω από τον Ατλαντικό.

Στη λίστα των επιβατών του συμπεριλήφθηκαν ο Σον Κόνερι, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, οι Μπι Τζις, ο Φιλ Κόλινς και ο Μικ Τζάγκερ, αλλά και ο Ζακ Σιράκ, ο Τόνι Μπλερ, ο Τζον Μέιτζορ αλλά και ο Μάικ Τάισον.

together-arospatiale--a-predecessor-of-airbus-industries--and-british-aircraft-corporation-agreed-to-produce-a-four-engine-delta-wing-supersonic-airliner

Ωστόσο οι αμερικανικές Αρχές ανησυχούσαν πολύ σχετικά με τον σχεδιασμό του αεροσκάφους και αρχικά έλεγαν πως δεν θα το άφηναν ποτέ να προσγειωθεί σε αμερικανικό έδαφος. Πέρασε μια δεκαετία δοκιμών πριν πειστούν πως είναι ασφαλές.

Το πρώτο Concorde μέσα σε τρία χρόνια έκανε 311 πτήσεις καταγράφοντας 642 ώρες και 28 λεπτά στον αέρα.

as-part-of-the-agreement-the-concorde-was-built-in-the-uk-and-france

Πηγή: www.newmoney.gr