Αντίθετη πορεία κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Το νέο έτος μπήκε πιο δυναμικά στο προσκήνιο, παρόλο που τα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας συνέχισαν να καταγράφουν κάποια πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση gbr consulting που συνεργάζεται με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, η μέση ετήσια πληρότητα δωματίων σε όλες τις κατηγορίες δωματίων ήταν στο 74,9% ενώ το 2014 στο 72,2%. Ακόμα η μέση τιμή δωματίων σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση του 4,7%.

Ο δείκτης Rev.P.A.R (Revenue Per Available Room), σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 67,38€ σε αντίθεση με το 2014 που ήταν 62,11€.

Η έκθεση διοίκησης της Ιονικής Ξενοδοχειακής για τους μετόχους, έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία προς τους μετόχους. Η ανοδική πορεία της ξενοδοχειακής αγοράς, συνεχίστηκε από το 2014, παρά τις διάφορες αντιξοότητες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα η χώρα. Δυσκολίες έφερε όμως και στην ξενοδοχειακή αγορά, το γεγονός ότι πολλοί ιδιώτες προσέφεραν καταλύματα σε τουρίστες επί πληρωμή χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας του 2015 είχαν παρουσιάσει μία βελτίωση της τάξης του 1,4%, ενώ σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η πληρότητα διαμορφώθηκε στα 65,3% σε αντίθεση με το 2014 που ήταν στο 64,5%. Η μέση τιμή δωματίου ωστόσο κατέγραψε άνοδο 3,8%  με 153,2% ευρώ, έναντι 147,63 ευρώ το 2014.

Η διοίκηση της Ιονικής Ξενοδοχειακής αναφέρει ότι «Κύριο χαρακτηριστικό για την ξενοδοχειακή αγοράς της πρωτεύουσας ήταν η αντιστροφή του θετικού κλίματος, αρχής γενομένης από το τέλος του γ’ τριμήνου”.

Πιο αισιόδοξα φαίνονται τα πράγματα για το νέο έτος, όσον αφορά την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Ωστόσο, τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας κατέγραψαν μία αύξηση πληρότητας σε δωμάτια σε 4,7% σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία που σημείωσαν μείωση του 9,8%.

Η HVS ωστόσο, κατατάσσει την Αθήνα στην πρώτη τετράδα ευρωπαϊκών πόλεων με μεγαλύτερη αξία στα ξενοδοχεία τους το 2015. Η αύξηση αυτή για την Αθήνα που είναι ανάμεσα στις πιο ασταθείς ευρωπαϊκές πόλεις αντιστοιχεί στο 12,5^ του 2015, συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με το δείκτη 2016 European Hotel Aviation. Τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης κατέγραψαν πανευρωπαϊκή αύξηση  με ποσοστό 14%, στη συνέχεια βρίσκεται το Λονδίνο με ποσοστό 13% και μετά το Μπέρμιγχαμ στο +12,9%.