Ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, ο υπεύθυνος για την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egypt Air, τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση , με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας,  

Σύμφωνα με το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για τον 59χρονο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά διερευνώνται, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της πειρατείας, της απαγωγής προσώπων, της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες και αδικήματα του νόμου περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το ανακριτικό έργο της κυπριακής αστυνομίας συνδράμουν και μέλη των αιγυπτιακών Αρχών ασφαλείας, που έφθασαν στην Κύπρο χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Ανδρέα Λαμπριανού, ο οποίος διερευνά την υπόθεση, ο αεροπειρατής απείλησε με ανατίναξη του αεροσκάφους μόλις απογειώθηκε από την Αλεξάνδρεια. Ζήτησε από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο, απειλώντας ότι αν το αεροσκάφος κατευθυνθεί σε αιγυπτιακό αεροδρόμιο θα το ανατίναζε.

Ο ίδιος φέρεται να συγκέντρωσε τα διαβατήρια όλων των επιβατών της πτήσης ενώ, όταν το αεροσκάφος έφτασε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, του δόθηκε άδεια προσγείωσης λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο αεροπειρατής φερόταν να φορούσε γύρω από τη μέση του θήκες, μέσα στις οποίες υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι και από την κάτω πλευρά της έφευγαν καλώδια, τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του.

Μετά την απελευθέρωση των πρώτων επιβατών ο ύποπτος παρέδωσε ένα φάκελο με παραλήπτη μία γυναίκα με κυπριακό ονοματεπώνυμο, η οποία, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν η πρώην σύζυγός του. Μέσα, σύμφωνα με τον υπαστυνόμο, υπήρχε επιστολή, με την οποία ο δράστης απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών που κρατούνται, όπως είπε, σε φυλακές της Αιγύπτου.

Μέλος του πληρώματος υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι τα εκρηκτικά που κρατούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά και λόγω του χαρακτήρα του υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιήσει τις απειλές του. Απειλές για χρήση των εκρηκτικών εκτόξευσε και κατά της κυπριακής αστυνομίας στην περίπτωση, που γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσης. Μετά την παράδοσή του, στη φανέλα που φορούσε ο αεροπειρατής, εντοπίστηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε αυτοσχέδια ραμμένη λαστιχένια ζώνη.