Η Austro Engine βασίζεται στην ποιότητα «made in Germany»: οι κινητήρες της κατασκευάστριας εταιρείας κινητήρων αεροσκαφών θα παραδίδονται στο μέλλον με λάδι LIQUI MOLY. Το LIQUI MOLY Austro Engine Aero 5W-40 θα χρησιμοποιείται επίσης στο σέρβις των κινητήρων. «Είμαστε περήφανοι, γιατί είμαστε η πρώτη γερμανική εταιρεία το λάδι της οποίας χρησιμοποιείται για το πρώτο γέμισμα σε αεροπλάνα», δήλωσε ο Peter Baumann, διευθυντής μάρκετινγκ της LIQUI MOLY. «Με τον τρόπο αυτό, εισήλθαμε δυναμικά σε έναν καινούργιο τομέα δραστηριοποίησης.»

Η κεντρική δραστηριότητα της LIQUI MOLY είναι τα αυτοκίνητα. Η επιχείρηση αντλεί από τον συγκεκριμένο κλάδο το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της με λάδια κινητήρων και πρόσθετα, καθώς και με προϊόντα φροντίδας και σέρβις. Αυτά τα 50 και πλέον έτη εμπειρίας αξιοποιήθηκαν με μια ξεχωριστή σειρά προϊόντων για αεροπλάνα της γενικής αεροπορίας, η οποία κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από ένα χρόνο.

Στην Aero, η Austro Engine και η LIQUI MOLY ανακοίνωσαν πράγματι τη συνεργασία τους. Η κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων επέλεξε τη LIQUI MOLY για δύο λόγους: ένα λάδι κινητήρων με ιδιαίτερα δυνατές επιδόσεις και τη στενή επαφή με το ερευνητικό τμήμα του παρασκευαστή λαδιών. Για την παρασκευή του ιδανικού λαδιού για τις μηχανές, καθορίστηκαν από κοινού οι ιδιότητες και οι επιδόσεις του.

Οι μηχανές της Austro Engine της σειράς AE 300 (168 PS) και AE 330 (180 PS) βασίζονται σε έναν δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα της Mercedes. Η τεχνολογία του ντίζελ συνεχίζει να αποτελεί μια καινοτομία για τον αέρα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των πετρελαιοκινητήρων είναι η διπλάσια εξοικονόμηση καυσίμου. Από τη μια, έχουν χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τους κινητήρες avgas και, από την άλλη, μπορούν να λειτουργούν με κηροζίνη, όπως τα αεροσκάφη με τουρμπίνες, η οποία είναι πιο φθηνή από το αεροπορικό καύσιμο avgas. Το περιβάλλον επωφελείται επίσης, καθώς το καύσιμο δεν περιέχει μόλυβδο, σε αντίθεση με το avgas. Ως εκ τούτου, οι πετρελαιοκινητήρες είναι αυτήν την στιγμή το κατ’ εξοχήν πεδίο καινοτομίας στους εμβολοφόρους κινητήρες για αεροσκάφη.

Ωστόσο, οι πετρελαιοκινητήρες έχουν επίσης μεγαλύτερες απαιτήσεις όσον αφορά το λάδι. Κατά την καύση του πετρελαίου, παράγονται διαφορετικά υπολείμματα απ’ ό,τι με τη βενζίνη και, γι’ αυτό, το λάδι πρέπει να διαθέτει υψηλή απόδοση καθαρισμού. Επιπλέον, το λάδι πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πολύ μεγάλο εύρος θερμοκρασιών: από το ψύχος της Σιβηρίας μέχρι την κάψα της Σαχάρας. Λόγω της φύσης τους, οι κινητήρες αεροσκαφών έχουν ανάγκη την αξιόπιστη λίπανση πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι κινητήρες αυτοκινήτων, τόσο λόγω της υψηλής θερμικής καταπόνησης κατά την εκκίνηση, όσο και όταν η θερμοκρασία του λαδιού ελαττώνεται κατά την κάθοδο από το ύψος πτήσης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Diamond Aircraft ενσωματώνει τις μηχανές της Austro Engine σε μια ολόκληρη σειρά αεροπλάνων: DA40 NG, DA42 NG, DA42-IV, καθώς και στο νέο DA62. Το LIQUI MOLY Austro Engine Aero 5W-40 χρησιμοποιείται επίσης στη συντήρηση, όταν τα αεροπλάνα μεταφέρονται στο εργοστάσιο για επιθεώρηση. Στο επόμενο στάδιο, το λάδι κινητήρων θα μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων δοκιμών. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου μεταξύ γενικών επισκευών (TBO) για τους κατόχους αεροσκαφών, όταν οι μηχανές λιπαίνονται αποκλειστικά με το LIQUI MOLY Austro Engine Aero 5W-40.

Η διάθεση στην αγορά και η διανομή του νέου LIQUI MOLY Austro Engine Aero 5W-40 θα διεξάγονται από την ίδια την Austro Engine, καθώς και από την MM aeronautical & automotive affairs GmbH με έδρα στην Αυστρία. Η τελευταία έχει επίσης αναλάβει τη διανομή ολόκληρης της σειράς προϊόντων Aero της LIQUI MOLY, η οποία συμπεριλαμβάνει επίσης ένα λάδι κατάλληλο για κινητήρες Rotax (912 και 914).

Λίγα λόγια για την εταιρεία LIQUI MOLY
Η LIQUI MOLY GmbH με έδρα στην πόλη Ulm στη νότια Γερμανία προσφέρει μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων ανώτερης ποιότητας όπως λάδια κινητήρων, πρόσθετα, προϊόντα συντήρησης και σέρβις αυτοκινήτων. Πρόκειται για πάνω από 4000 είδη. Η LIQUI MOLY αναπτύσσει και ελέγχει τα προϊόντα της σε δικά της εργαστήρια, παράγει αποκλειστικά και μόνο στη Γερμανία και αναλαμβάνει η ίδια το μάρκετινγκ των προϊόντων της. Ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα εδώ και πάνω από 50 έτη και σήμερα ήδη η LIQUI MOLY μετρά ανάμεσα στους ηγέτες του κλάδου. Τα προϊόντα της πωλούνται στη Γερμανία και σε άλλες 120 χώρες.