Οι Αιγύπτιοι ερευνητές διαψεύδουν όσα ανακοίνωσε ανήμερα της συντριβής του αεροσκάφους της Egypt Air ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τον οποίον το μοιραίο Airbus έκανε απότομους ελιγμούς στον αέρα πριν συντριβεί στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δήλωση Αιγύπτιου αξιωματούχου στο Associated Press, λίγο πριν το αεροπλάνο εξαφανιστεί από τα ραντάρ πετούσε στα 37.000 πόδια.

«Τα στοιχεία μας έρχονται σε σύγκρουση με τους ισχυρισμούς των Ελλήνων, ότι το αεροσκάφος έχασε ξαφνικά ύψος πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ».

Ο Πάνος Καμμένος είχε ανακοινώσει ότι, μετά από μια απότομη πτώση, το αεροσκάφος σταθεροποιήθηκε στα 10.000 πόδια πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

«Δεν υπήρξε καμία στροφή προς τα δεξιά», υποστήριξε από την πλευρά του Αιγύπτιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στο Αιγυπτιακό FIR ταξίδεψε για λίγα μόνο λεπτά μέχρι να εξαφανιστεί από τα ραντάρ. 

«Δώστε μας ότι στοιχεία έχετε»

Ωστόσο, ο αρχιεισαγγελέας της Αιγύπτου ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να παραδώσουν στο Κάιρο όλα τα δεδομένα τα οποία έχουν στην κατοχή τους και είναι σχετικά με το Airbus A320 της EgyptAir.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του εισαγγελέα, οι Δικαστικές Αρχές της Αιγύπτου, ζητούν στοιχεία που έχουν να κάνουν με το διάστημα της παραμονής του αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, μέχρι και την έξοδό του από τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Ο Νάμπιλ Σάντεκ ζήτησε όλα τα έγγραφα, τα ηχητικά αρχεία αλλά και τα βίντεο που διαθέτει το Παρίσι.

Παράλληλα, ο Σάντεκ ζήτησε από τις αρχές της Ελλάδα να του παραδώσουν απομαγνητοφωνημένες όλες τις συνομιλίες μεταξύ του πιλότου του Airbus και των Eλλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ ζήτησε να ερωτηθούν εάν ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.