Ακυρώσεις πτήσεων κατά συρροή για την SaS πραγματοποιούνται από την Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε η απεργία σουηδών πιλότων της σκανδιναβικής εταιρίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μισθολογικά αιτήματα.

“Το συνδικάτο των σουηδών πιλότων απέρριψε χθες μια δεύτερη πρόταση του μεσολαβητή που είχε αποδεκτεί ο SAS”, ανακοίνωσε η εταιρία διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν τα μέλη του προσωπικού που είναι Δανοί και Νορβηγοί.

Η πλειοψηφία των περίπου 230 πτήσεων εσωτερικού και μεσαίων αποστάσεων θα ακυρωθούν, επηρεάζοντας τις μετακινήσεις 27.000 επιβατών, σύμφωνα με την SAS. Η απεργία, η οποία ξεκίνησε από 400 πιλότους που έχουν τη βάση του στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, πραγματοποιείται σε περίοδο αιχμής για την εταιρία και επηρεάζει κυρίως τις πτήσεις τσάρτερ.

Σήμερα ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς και από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, την Αθήνα και το Δουβλίνο. Η απεργία έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις περισσοτέρων από 50.000 ταξιδιωτών από την Παρασκευή.

Η διοίκηση της SAS υποστηρίζει ότι όλα τα αιτήματα των πιλότων, που αφορούν επίσης συμβάσεις εργασίας που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, θα οδηγούσε σε αύξηση 10% των δαπανών.

Ωστόσο, οι πιλότοι αποποιήθηκαν το 2012 την αναπροσαρμογή των όρων εργασίας τους προκειμένου ο αερομεταφορέας να ανακάμψει, “επιτρέποντάς του έτσι να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια”, τόνισε ο Μάρτιν Λιντγκρεν, πρόεδρος του συνδικάτου.

Ο σουηδικός αερομεταφορέας δεν έχει ποσοτικοποιήσει δημόσια τις απώλειες από την απεργία, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές τις υπολογίζουν σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως.