Θετικό ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων συνεργασίας, που πραγματοποίησε με την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος ανακοίνωσε και πλαίσιο συνεχιζόμενης συνεργασίας και διάλογου μεταξύ του ΥΠΟΜΕΔΙ της ΥΠΑ και της ΟΣΥΠΑ, όπως επίσης, και των άλλων φορέων που ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό και τις αερομεταφορές. Μετά τη συνάντηση έγινε γνωστή και η αναστολή της πενθήμερης απεργίας στην ΥΠΑ που απειλούσε την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων σε μια κρίσιμη στιγμή της τουριστικής περιόδου.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΥΠΑ και σημείωσε, ότι βασικά σημεία του διαλόγου είναι η λειτουργία της ΥΠΑ, η μετεξέλιξή της και το μέλλον των αεροδρομίων. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης: «Μετά από εκτενή συνεργασία αρκετών ωρών μέσα στην εβδομάδα, σήμερα καταλήξαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ και την ΟΣΥΠΑ και τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Θίξαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της, τον οργανισμό της και τη μετεξέλιξη του, τις ανεξάρτητες αρχές που πρέπει να τονωθούν και που πρέπει να στηριχθούν, για να έχουμε μια καλύτερη λειτουργία. Το τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους της ΥΠΑ. Κι εκεί έχουμε δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης, ότι δε θα υπάρχει κανένας άνθρωπος που δουλεύει στην ΥΠΑ και δε θα συνεχίσει να είναι στον οργανισμό, στην υπηρεσία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το μέλλον των αεροδρομίων και το πώς διασφαλίζεται ένα ασφαλές έργο και για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και για τις αερομεταφορές, τόσο στα 14, όσο και στα 23 αεροδρόμια, και βέβαια, συζητήσαμε πολλά θέματα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά σημαντικά, όπως είναι η στέγαση των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας, τα ηλεκτρονικά συστήματα του FIR Αθηνών και όλα τα υπόλοιπα. Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε, είναι, ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν δύο τραπέζια διαλόγου, ένα στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς, -κυρίως οι φορείς που ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό και τις αερομεταφορές- και βέβαια θα υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις, μέχρι να καταλήξουμε στο μέλλον, στο συγκεκριμένο μέλλον και στο σχεδιασμό που θα έχουμε, για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ και για τη λειτουργία των αεροδρομίων».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Βασίλης Αλεβιζόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

«Θα ήθελα από δική μας πλευράς να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Σπίρτζη. Θα ήθελα να πω ότι από την πρώτη μέρα έχουμε χαράξει μια πολιτική τόσο οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η Ομοσπονδία με τον κύριο Υπουργό. Στη φάση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, πράγματι διαπιστώσαμε, αν θέλετε, την ευαισθησία της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού και ιδιαίτερα τον κύριο Ανδρεάδη τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, βρίσκεται στην Αμερική για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα πάνω στην επίλυση ζητημάτων που αφορά στην οργανωτική αναδιάταξη της ΥΠΑ τη στέγασης της και μια σειρά ζητήματα, κάτι για το όποιο σήμερα διαπιστώσαμε ότι και το υπουργείο και η κυβέρνηση έχει ευαισθησία στα θέματα αυτά και βέβαια από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο τον Ευτυχή Βασιλάκη, όπου μου ζήτησαν να παρευρεθούν μαζί με την ομοσπονδία πάρα πολύ φορείς της βαριάς βιομηχανίας σήμερα που είναι ο τουρισμός και με την κυβέρνηση και με τους φορείς να συμφωνήσουμε ακριβώς αυτό το όποιο εμείς θεωρούμε ότι τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια αυτά που υπολείπονται να παραμείνουν στο κράτος για να έχουν και βιωσιμότητα μια και εμείς ως εργαζόμενοι σήμερα στην ΥΠΑ τα λειτουργούμε. Όλα αυτά τα ζητήματα, είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν όπως είπε και ο κύριος υπουργός το προσεχές μέλλον και από δική μας πλευράς συνεδριάσαμε πριν από μια ώρα και αναστείλαμε την πενθήμερη απεργία και πάμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο».