Διεθνής αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου 2016, για την αντιμετώπιση των απατών στον τομέα των αερομεταφορών.

Η επιχείρηση, που έφερε το κωδικό όνομα “CICONIA ALBA”, πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της Europol, από πέντε διαφορετικά συντονιστικά κέντρα και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς συνελήφθησαν 140 άτομα που κινούνταν με (ή προωθούσαν σε άλλους) αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία εξέδιδαν με στοιχεία πιστωτικών καρτών που είχαν υποκλέψει, εν αγνοία προφανώς των νόμιμων κατόχων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στους Κρατικούς Αερολιμένες Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και Ρόδου «Διαγόρας».

Όπως πρόεκυψε, τα αεροπορικά εισιτήρια των τριών συλληφθέντων, είχαν εκδοθεί με χρήση πιστωτικών καρτών, με υποκλαπέντα στοιχεία. Για τον ίδιο λόγο σχηματίστηκε και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη αλλοδαπού ατόμου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δράση αλλοδαπού, ο οποίος με τον ίδιο τρόπο εξέδιδε αεροπορικά εισιτήρια, με σκοπό την παράνομη διακίνηση επιβατών μεταξύ χωρών Ευρώπης και Αφρικής. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.