Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς των Βρετανών τουριστών το 2015 ήταν η Ελλάδα, με τα ταξίδια προς τη χώρα μας να ανέρχονται σε 2,3 εκατομμύρια, όπως αναφέρουν στοιχεία της Euromonitor International.

Η απόφαση όμως που πήραν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, πιθανότατα θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό και ο λόγος είναι ο «κόφτης» που αναμένεται να βάλουν οι Βρετανοί στην τσέπη τους.

Σύμφωνα με τον Woulter Geerts, αναλυτή της Euromonitor International, η αβεβαιότητα που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να επηρεάσει και τις αποφάσεις που παίρνουν οι Βρετανοί αναφορικά με τις διακοπές τους.

«Η συρρίκνωση του ΑΕΠ και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα έχουν αντίκτυπο στις αποφάσεις των Βρετανών που ταξιδεύουν από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής και εξηγεί: «Το Brexit οδηγεί τη χώρα σε άγνωστο έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις, διότι πρόκειται για κάτι εντελώς άνευ προηγουμένου». Όπως επισημαίνει ο Woulter Geerts, στο άμεσο μέλλον ο αντίκτυπος στον τουρισμό δεν θα είναι ξεκάθαρος, καθώς ορισμένοι Βρετανοί έχουν ήδη σχεδιάσει (ή και προπληρώσει) τις διακοπές τους για το καλοκαίρι.

Ωστόσο, με τη λίρα να χάνει αξία, τα ποσά που αναμένεται να ξοδεύσουν οι Βρετανοί στις διακοπές τους, αναμένεται να μειωθούν καθώς οι πολίτες θα είναι πιο προσεκτικοί με το budget τους. Επίσης, οι περισσότεροι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μείνουν στη χώρα τους, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία της, ενώ παράλληλα οι διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι φτηνότερες και για τουρίστες εκτός χώρας, από ευρωπαϊκούς προορισμούς.