Ο διεθνής αερολιμένας της Κωνσταντινούπολης είναι ανοιχτός για πτήσεις από τις 6 σήμερα το πρωί, μετά τον αποκλεισμό του από το στρατό, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, το βράδυ της Παρασκευής.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως η λειτουργία του αεροδρομίου εξομαλύνεται και πως οι πτήσεις ξεκίνησαν πάλι στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με χρήστη του twitter, πριν λίγα λεπτά αναχώρησε η πρώτη πτήση για τη Σμύρνη, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενημερώσει για την επαναλειτουργία του αερολιμένα.

Ελληνες εγκλωβίστηκαν στο Ατατούρκ
Μία εφιαλτική νύχτα έζησαν περίπου 50 Έλληνες επιβάτες, που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ όπου έφτασαν τη στιγμή που εκδηλωνόταν η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Συναντήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση», είπε ένας από τους Ελληνες, ο Δημήτρης Στράκας, οδοντίατρος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος ταξίδευε από την Αθήνα για την Οσάκα, μέσω Κωνσταντινούπολης και βρέθηκε εγκλωβισμένος στην περιοχή transit, μαζί με άλλους 50 περίπου Ελληνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Ηταν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Ακούγαμε τα αεροπλάνα να πετούν, τους κρότους από τις βόμβες και τα όπλα. Τραντάζονταν το κτίριο. Βλέπαμε δεκάδες κόσμου στον αεροδρόμιο να τρέχουν πανικόβλητοι, να προσπαθούν να κρυφτούν στις τουαλέτες ή σε ασφαλή μέρη. Κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα ξημερώματα ηρέμησαν τα πράγματα.

«Αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά της πρεσβείας, Δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα ή αν θα συνεχίζουμε την πτήση μας», πρόσθεσε, καθώς παρά την τηλεφωνική επαφή με τον πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί μία λύση.

Εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Τουρκία βρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος αλλά και η Δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα, με υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.