Γράφει η Βάσια Μπάκα

H επιβλητική πόλη της Καλιφόρνιας με τις συγκρουόμενες εικόνες και σήμα κατατεθέν την εμβληματική και διεθνώς πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα Golden Gate, σας καλωσορίζει στο… αμερικάνικο όνειρο.

Aν και μοιάζει απομονωμένο, στην άκρη μιας χερσονήσου δίπλα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί την πιο όμορφη και ρομαντική πόλη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ και μια από τις πιο υψηλές σε επισκεψιμότητα πόλεις στον κόσμο. Το καμάρι της Καλιφόρνιας καταφέρνει να μαγέψει τους επισκέπτες του, με την πρώτη ματιά. Οι Ευρωπαίοι νιώθουν σαν στο σπίτι τους, οι Νεοϋορκέζοι παραμιλούν με την ενέργειά του και όλοι εντυπωσιάζονται από τον αυθορμητισμό και τη δυναμική μιας πόλης που ξέρει να ψυχαγωγεί όποιον διαβεί το κατώφλι της.

Victorian-homes-on-Steiner-Street-and-the-San-Francisco-skyline-from-Alamo-Square-Park

Πού να πάτε
-Το πρώτο πράγμα που θα σπεύσετε να συναντήσετε από κοντά στο Σαν Φρανσίσκο είναι η γέφυρα του Golden Gate. Aν και οι περισσότερες πτυσσόμενες γέφυρες εντυπωσιάζουν συνήθως από άποψη μηχανικής, καμία δεν φτάνει τη γέφυρα του Golden Gate σε καλλιτεχνία. Τις ηλιόλουστες ημέρες, η ακτινοβόλα λάμψη της είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Οταν εμφανίζεται δε η απογευματινή ομίχλη, η γέφυρα γίνεται από μόνη της μέρος ενός μαγευτικού show: μπορεί αρχικά να τη βλέπετε, αργότερα να εξαφανίζεται από το οπτικό σας πεδίο και ύστερα να είναι κομμένη στα δύο. Θέαμα πραγματικά ανεκτίμητο…

SanFrancisco_0
-Αξίζει ωστόσο να κάνετε και μια βόλτα από το Golden Gate Park που επιτρέπει στους κατοίκους του Αγίου Φραγκίσκου να κάνουν ό,τι τους βγαίνει πιο φυσικά: να χορεύουν πάνω σε roller skates, να παίζουν κρουστά σε κύκλο, να ασχολούνται με αστερίες, να απολαμβάνουν τη μυρωδιά από τις ορχιδέες και να οργανώνουν αγώνες ταχύτητας προς τον… Ειρηνικό. Οτιδήποτε χρειάζεται το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται εδώ: έμπνευση, φύση και μπύρα.

6988024-streets-of-lisbon
-Για εσάς που σας γοητεύουν οι θρυλικές ιστορίες δεν πρέπει να χάσετε τον βραδινό τουριστικό γύρο του Alcatraz. Η πλέον περιβόητη αμερικανική φυλακή, για την οποία δεν υπάρχει πραγματική ιστορία κρατουμένου, που να δραπέτευσε και να έζησε. Οταν γυρνάτε πίσω με το ferry, θα έχετε ήδη εκτιμήσει την ατομική ελευθερία πολύ περισσότερο.

San_Francisco_Golden_Gate_Park_Conservatory_of_Flowers
-Αν η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονται στις προτεραιότητές σας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του San Francisco (SFMOMA) θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Είναι το μέρος, όπου ο Matthew Barney έκανε το ντεμπούτο του και το κέντρο όπου η τέχνη των νέων μέσων είχε ήδη αρχίσει να συλλέγεται, πριν ακόμη ο πολύς κόσμος μάθει πώς να την αποκαλεί.

Viator_Shutterstock_117728
-Κλείστε ραντεβού με το… παρελθόν περνώντας μία νύχτα στην ακτή Barbary. Εκεί θα συναντήσετε «αγιοφραγκισκανούς» να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν τα ιστορικά cocktails των ανανεωμένων σαλούν του North Beach’s και θα ενταχθείτε σε μια σκηνή που θα έμοιαζε ιδιαίτερα οικεία σε κάποιον από τους ταξιδιώτες προηγούμενων εποχών.
-Αν τα μεγάλα ύψη δεν σας φοβίζουν, τότε μία βόλτα με τα βικτωριανής ανακάλυψης τελεφερίκ, στο Nob Hill του Σαν Φρανσίσκο θα σας εντυπωσιάσει.

Η Air Canada πετάει προς Σαν Φρανσίσκο. Περισσότερα στο www.aircanada.com