Ο νέος κυπριακός αερομεταφορέας είναι πραγματικότητα και ο πρόεδρος του, Γρηγόρης Διάκου, μας μιλά αποκλειστικά για τους στόχους και τις φιλοδοξίες της εταιρείας, τα δρομολόγια και τις ανταγωνιστικές τιμές της, αλλά και τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου που μπορεί να την «απογειώσει».

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

– H Cobalt είναι ο νέος κυπριακός αερομεταφορέας που έφερε πολλά χαμόγελα στους Κύπριους και όχι μόνο. Πείτε μας λίγα λόγια για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις πτήσεις σας, τις ανταγωνιστικές τιμές και τα δρομολόγιά σας.
Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να σας πω ότι η ερώτησή σας φέρνει ένα χαμόγελο και σε εμένα τον ίδιο, καθώς χαίρομαι ιδιαίτερα που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει να κάνουμε τους κατοίκους της Κύπρου – και όχι μόνο – πραγματικά χαρούμενους και περήφανους. Oσον αφορά στην εταιρεία μας και τις υπηρεσίες που προσφέρει, στόχος της Cobalt είναι να διαφοροποιηθεί αρκετά από τις υπόλοιπες χαμηλού κόστους αεροπορικές, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια αεροπορική εταιρεία «νέας γενιάς» που πιστεύει πως το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό με τον προορισμό. Γι’ αυτό, αντιμετωπίζει τους επιβάτες της σαν πελάτες με πραγματική αξία, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ταυτόχρονα, η Cobalt είναι μια αεροπορική εταιρεία που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στην ασφάλεια, όσο και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε κατά τη διάρκεια των πτήσεών μας, όπως το καινοτομικό σύστημα διασκέδασης που θα είναι εγκατεστημένο στα αεροσκάφη μας. Αυτό αποτελεί την ειδοποιό διαφορά μας από τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες. Oσον αφορά στο πτητικό μας πρόγραμμα, κύριοι στόχοι μας είναι η σύνδεση της Κύπρου με όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμός σε όλο τον κόσμο, η δημιουργία μιας σημαντικής περιφερειακής βάσης αερομεταφορών στη Λάρνακα και η κάλυψη του κενού που προέκυψε από το κλείσιμο των Κυπριακών
Αερογραμμών.

– Από πού εμπνευστήκατε το όνομα της αεροπορικής εταιρείας;
Οπως ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι, η Cobalt είναι μια κυπριακή εταιρεία, εγγεγραμμένη στην Κύπρο και χρηματοδοτούμενη από Κύπριους, κατά πλειοψηφία, μετόχους. Κατά τη διαδικασία εύρεσης του ονόματος, όλοι συμφωνήσαμε πως το όνομα της νέας αεροπορικής εταιρείας της Κύπρου θα έπρεπε να συμβολίζει την περιοχή όπου θα δραστηριοποιείται. Η λέξη «cobalt» μεταφράζεται στα ελληνικά ως «κοβάλτιο» – ένα ορυκτό μέταλλο με χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, που παραπέμπει σε χρώματα και εικόνες της Μεσογείου.

– Το 90% των υπαλλήλων της Cobalt προέρχεται από τις Κυπριακές Αερογραμμές, κάτι που μεταφράζεται σε πεπειραμένους πιλότους και προσωπικό με χιλιάδες ώρες πτήσης στις πλάτες του. Είναι για εσάς η ασφάλεια των πτήσεων το Α και το Ω;
Κατά πλειοψηφία, το προσωπικό μας αποτελείται, όντως, από πρώην υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών και, ναι, η ασφάλεια είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική. Ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πτήσεών μας είναι μέσω της εργοδότησης ικανότατων πιλότων και πτητικού προσωπικού. Οι πρώην υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών έχουν χιλιάδες ώρες πτήσεις στο ενεργητικό τους, κάτι που τους κάνει πολύτιμους και περιζήτητους. Μάλιστα, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις για τους επιβάτες, το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ανάγκασε και πολλούς άρτια εκπαιδευμένους και με άριστες γνώσεις και ικανότητες πιλότους και επαγγελματίες της αεροπλοΐας να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Αυτό, θεωρήσαμε πως θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο, αν συνεχιζόταν. Ετσι, σαν μια κυπριακή εταιρεία, που ένας από τους στόχους της είναι η περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, προσπαθήσαμε να εργοδοτήσουμε όσους περισσότερους πρώην υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών μπορούσαμε. Στην Cobalt εργάζονται, σήμερα, περίπου 200 υπάλληλοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών.

NIC_5048

– Ποιος είναι ο στόχος σας και οι φιλοδοξίες σας για την Cobalt;
Στόχος της Cobalt είναι να δει το όραμά της, για μια ισχυρή τουριστικά Κύπρο, να πραγματοποιείται. Η Κύπρος είναι ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός και έτσι θέλουμε να την προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η Cobalt σκοπεύει να έχει δεσπόζουσα θέση, τόσο στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών, όσο και στις καρδιές όλων των Κυπρίων, που έχουν ανάγκη από έναν εύρωστο εθνικό αερομεταφορέα. Τέλος, μια μεγάλη φιλοδοξία για την εταιρεία μας είναι να καλύψει πλήρως το κενό που προέκυψε από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, και λειτουργικά – με την πληθώρα προορισμών που περιλαμβάνονται και θα προστίθενται σταδιακά στο πτητικό της πρόγραμμα, και συναισθηματικά – αφού αποτελεί μια κυπριακή εταιρεία, εγγεγραμμένη στην Κύπρο, με βάση τη Λάρνακα και με Κύπριους, κατά πλειοψηφία, μετόχους.

– Το αεροδρόμιο της Λάρνακας μπορεί να γίνει κόμβος για πολλά δρομολόγια προς την Ανατολή. Θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά σας;
Γεωγραφικά η Κύπρος βρίσκεται σε μια πλεονεκτική θέση, μεταξύ Ευρώπης, Ανατολής και Αφρικής. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών άφησε ένα πολυεπίπεδο κενό με άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις για τους επιβάτες. Πρόκειται για ένα λειτουργικό κενό – η συχνότητα πτήσεων μεταξύ Λάρνακας και προορισμών που παραδοσιακά ανήκαν στις προτιμήσεις των επιβατών μειώθηκε – αλλά και συναισθηματικό – οι Κύπριοι και οι Κύπριες έμειναν, κυριολεκτικά, χωρίς φτερά. Οι ξένες εταιρείας που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο νησί μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών κάλυψαν αυτό το κενό μόνο έως ένα συγκεκριμένο βαθμό, ενώ συνεχίζονται να παρατηρούνται μονοπωλιακές τάσεις στην αγορά. Σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως το πλεονέκτημα που μας προσφέρει η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου και να αποκαταστήσουμε την αεροσυνδεσιμότητα της χώρας μας. Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, η Cobalt έχει ήδη εντάξει σημαντικούς προορισμούς στο πτητικό της πρόγραμμα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά και Λονδίνο, ενώ, βάσει των σχεδιασμών της εταιρείας, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πετάμε και σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βηρυτό και Τελ Αβίβ. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του 2017, ο στόλος της Cobalt αναμένεται να επεκταθεί με μακρινών αποστάσεων αεροσκάφη, που θα συνδέουν απευθείας την Κύπρο με διάσημους προορισμούς στη Ρωσία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Τέλος, η δημιουργία μιας σημαντικής περιφερειακής βάσης αερομεταφορών στη Λάρνακα αποτελεί μια από τις πιο άμεσες προτεραιότητες και φιλοδοξίες μας.