Η βλάβη στο σύστημα πληροφορικής που καθήλωσε στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη της Delta Airlines επιδιορθώθηκε και οι πτήσεις σταδιακά ξαναρχίζουν, ανακοίνωσε η αμερικανική αεροπορική εταιρεία.

«Η καθήλωση των αεροσκαφών της Delta αίρεται και αναμένεται ότι θα επαναληφθεί περιορισμένος αριθμός πτήσεων, μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα που έπληξε το σύστημα πληροφορικής» ανέφερε μέσω του Twitter η εταιρεία, προειδοποιώντας όμως τους πελάτες της ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται ή να καθυστερούν σημαντικά το πρωί της Δευτέρας, μετά τη βλάβη που κράτησε περίπου έξι ώρες. Το σύστημα τέθηκε ξανά σε λειτουργία λίγο μετά τις 15.30 (ώρα Ελλάδας). Το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν μια διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα της Τζόρτζια όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που ελέγχουν τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Delta εκτελεί περισσότερες από 5.000 πτήσεις ημερησίως σε όλο τον κόσμο.

«Για σήμερα (σσ. χθες Δευτέρα) αναμένονται πάρα πολλές ακυρώσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί πίνακες ανακοινώσεων στα αεροδρόμια αναγράφουν λανθασμένα ότι οι πτήσεις μας θα γίνουν στην καθορισμένη ώρα τους. Ζητάμε συγγνώμη από τους πελάτες μας» ανέφερε η εταιρεία.

Η Delta άφησε να εννοηθεί ότι οι επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν μπορεί να αποζημιωθούν. «Εάν η πτήση σας ακυρώθηκε ή έχει μεγάλη καθυστέρηση, έχετε το δικαίωμα να αποζημιωθείτε» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι είναι επίσης δυνατόν να γίνουν αλλαγές στα εισιτήρια μέχρι την Παρασκευή.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στις εικόνες που πρόβαλαν έδειξαν τεράστιες ουρές στα γκισέ της εταιρείας στα αμερικανικά αεροδρόμια. Στο Λος Άντζελες, οι επιβάτες μιας πτήσης για τη Νέα Υόρκη είχαν ήδη επιβιβαστεί όταν τους ζητήθηκε να κατέβουν από το αεροσκάφος και να περιμένουν υπομονετικά στο αεροδρόμιο. Άλλοι, στο Λας Βέγκας, πέρασαν τη νύχτα τους κοντά στην πύλη επιβίβασης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο flightradar24.com που παρακολουθεί τις πτήσεις των αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο, η πρώτη πτήση της Delta που απογειώθηκε μετά την αποκατάσταση της βλάβης, στις 15.23 (ώρα Ελλάδας) ήταν αυτή από το Φοίνιξ για την Ατλάντα. Η συγκεκριμένη πτήση είχε πέντε ώρες καθυστέρηση.

Οι βλάβες στα συστήματα πληροφορικής των αεροπορικών εταιρειών δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Τον περασμένο Μάιο ένα πρόβλημα στο σύστημα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας της Σουηδίας στάθηκε αφορμή να διακοπούν για πολλές ώρες οι πτήσεις. Τον Μάρτιο η ιαπωνική All Nippon Airways ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις εσωτερικού εξαιτίας ενός προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημά της. Πέρσι, παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε δύο φορές (τον Μάιο και τον Ιούλιο) η ανταγωνίστρια της Delta, η εταιρεία United, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος εκατοντάδες πτήσεις της.