Γράφει η Ηλέκτρα Αλευρίτη

Την Κρήτη την λατρεύουμε. Κι αυτό γιατί συνδυάζει εκπληκτικές παραλίες, υπέροχα χωριά, γευστικό φαγητό, πολύ προσιτές τιμές και αληθινή φιλοξενία. Γι’αυτό και προτρέπουμε να την επισκεφτείτε, όχι μία, αλλά πολλές φορές.

Αυτό που συναντήσαμε στο Γαιδουρονήσι όμως, ως ταξιδιώτες, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κρήτης- και μη σας πω και για τα δεδομένα της Μυκόνου.

Όποιος βρεθεί στο νομό Λασιθίου, δεν γίνεται να μην επισκεφτεί το γνωστό Γαιδουρονήσι ή αλλιώς νήσος Χρυσή. Πρόκειται για ένα μικρό εξωτικό νησί στο Λιβυκό Πέλαγος, μια ώρα απόσταση με το πλοίο από την Ιεράπετρα, που προστατεύεται από το Natura 2000, ως «περιοχή έντονου φυσικού κάλλους» και φιλοξενεί το μεγαλύτερο φυσικώς σχηματιζόμενο δάσος Λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Τα δε νερά της Χρυσής είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, ενώ η παραλία της έχει λεπτή άμμο με πολλά κοχύλια. Οπότε, ναι, είναι ένας επίγειος παράδεισος.

ChrissiIsland-03

Ένας παράδεισος όμως που αν δεν είσαι προετοιμασμένος, τον πληρώνεις πολύ ακριβά.

Πριν καν πατήσεις το πόδι σου στο νησί, για να περάσεις με το καραβάκι στη Χρυσή, σε μια απόσταση λιγότερο από μια ώρα με ένα αργό πλοίο και περίπου 15 λεπτά με ένα ταχύπλοο, πρέπει να πληρώσεις 25€ το άτομο αλέ-ρετούρ. Μια τετραμελής οικογένεια, δηλαδή χρειάζεται 100€! Να πούμε ενδεικτικά πως το ακτοπλοϊκό εισιτήριο απλής μετάβασης από Κυλλήνη για Ζάκυνθο κοστίζει 8€ και από Πειραιά για Αίγινα επίσης 8€, ώστε να γίνονται και οι ανάλογες συγκρίσεις.

Με το που φτάσει η τετραμελής οικογένεια στο Γαιδουρονήσι, λοιπόν, διαπιστώνει πως εάν θέλει να κάτσει σε ένα σετ ξαπλώστρες για να είναι πιο άνετη και να μην φάει ο ήλιος τα παιδιά, θα χρειαστεί να πληρώσει 15€ τις δύο, άρα 30€ συνολικά για 4 ξαπλώστρες με τις ομπρέλες τους.

Και αν χρειαστεί και πεινάσουν και δεν έχουν προνοήσει να φέρουν φαγητό από το σπίτι; Η πιο οικονομική λύση, δύο σουβλάκια στον καθένα δηλαδή, κοστίζει 10€, δηλαδή 5€ το σουβλάκι!!! Λογαριασμός: 40€ για 8 σουβλάκια, χωρίς βέβαια να βάλουμε σε αυτά νερά, αναψυκτικά ή κάτι που θεωρείται …. πολυτέλεια, όπως μια σαλάτα ή ένα παγωτό.

Τα δε σουβενίρ, όχι κάτι το ακριβό ή το εξαιρετικό, δύο μαγνητάκια ας πούμε για το ψυγείο, στοιχίζουν 5€ το ένα ακατέβατα, δηλαδή άλλα 10€ συνολικά.

Και κλείνουμε με το πιο αστείο μέρος της εκδρομής στο Γαιδουρονήσι που όμως, εάν θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, δικαιολογείται –εν μέρει-*. Σε περίπτωση, λοιπόν, που θέλετε να πλυθείτε από το αλάτι της θάλασσας και να χρησιμοποιήσετε το ντουζ, θα χρεωθείτε 1€ τα 20 δευτερόλεπτα νερού και 2€ τα 40 δευτερόλεπτα νερού. Πάει, δηλαδή, κι εκεί το δεκάρικο για μια οικογένεια.

14081367_10154401166592510_19159141_n

Εάν κάνετε μια σούμα, λοιπόν, θα διαπιστώσετε πως μια τετραμελής οικογένεια, εάν δεν είναι προετοιμασμένη ή «υποψιασμένη», θα χρειαστεί για μια εκδρομή μερικών ωρών στην Χρυσή, τουλάχιστον 200€ για μεταφορικά, νερά, φαγητό, ξαπλώστρες και… ντουζιέρες. Όσα βγάζει δηλαδή ο μέσος Έλληνας πατέρας μέσα σε μια εβδομάδα δουλειάς.

Και όλα αυτά όχι στην Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Κάπρι ή στο Μόντε Κάρλο, αλλά στην Χρυσή.

Εμείς, πάντως, την πληρώσαμε «χρυσή».
*Στο νησί δεν υπάρχει πόσιμο νερό κι απ’ότι μάθαμε μεταφέρεται από την Κρήτη. Το να χρεώνεται βέβαια 2€ τα 40 δευτερόλεπτα ντουζ, δεν είναι δικαιολογημένο.