Στην καλή συνεργασία που υπάρχει στον τομέα του Τουρισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκε η ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Ασλί Ακσουνγκούρ, σε εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του φορέα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι Έλληνες αποτελούν μια σημαντική αγορά για τους Τούρκους, αφού κατέχουν την 11η θέση μεταξύ των ξένων επισκεπτών και υπολογίζονται σε 755.414 σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015.

Η ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, αναφέρθηκε επίσης, στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Τουρκία πριν από περίπου δύο μήνες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστηρικτική στάση των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους τουρίστες που βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο τομέας του τουρισμού γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Τουρκία, η οποία καταφέρνει πολύ γρήγορα να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες και να επανακάμπτει.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, για την διάθεση που έδειξαν ως φορέας να βοηθήσουν, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι τουρίστες βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες, της απόπειρας του πραξικοπήματος στη χώρα μας.

«Είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι ο πρόξενος θέλησε να μας ευχαριστήσει δημόσια στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης που διεξάγεται μέσα στην 81η ΔΕΘ», είπε ο Γρηγόρης Τάσιος και πρόσθεσε: «Συγκεκριμένα, στις 15 και 16 Ιουλίου, τότε που στο νομό της Χαλκιδικής βρίσκονταν περίπου 4.000 Τούρκοι τουρίστες, εμείς επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία και εκφράσαμε την διάθεση μας να βοηθήσουμε όποιον το χρειαζόταν και να του παράσχουμε δωρεάν διαμονή μέχρι την διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την επιστροφή του».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής ήταν περίπου τρεις με τέσσερις οι περιπτώσεις που χρειάστηκαν κάποια υποστήριξη.

Για τον ρόλο των τουρκικών αερογραμμών στην ανάπτυξη του τουρισμού των δύο χωρών, μίλησε ο διευθυντής της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη Ουτκού Γιαζάν, ενώ ο εμπορικός ακόλουθος του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη Σερκάν Μπουραλί τόνισε την επιδίωξη να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι συνεργασίες των δύο κρατών.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο πρόεδρος την Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης Βύρων Θεολόγης και ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου Στέφανος Χαζτημανώλης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική από την πλευρά της Τουρκίας για να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας.